MORA SE CIJEPITI ZA SPASONOSNU TRANSPLANTACIJU "Radije ću umrijeti slobodan, ne mijenjam mišljenje"

cijepljenje, obavezno cijepljenje, Chad Carswell, transplatacija
WSOC

Muškarac iz američke Sjeverne Karoline, koji se požalio da mu bolnica ne želi obaviti transplantaciju bubrega jer nije cijepljen protiv covida, rekao je da će radije umrijeti slobodan nego se cijepiti.

""Rođen sam slobodan. Umrijet ću slobodan. Ne mijenjam mišljenje", rekao je Chad Carswell za WSOC. "Razgovarao sam sa svojom obitelji i svima koji su mi bliski. Oni znaju što mislim i neće se dogoditi situacija da ću odlučiti promijeniti mišljenje o ovoj temi." 

Carswell je imao dvije amputacije, a imao je i prethodne operacije srca. Sada mu je potrebna transplantacija bubrega jer mu bubreg radi na 4 posto kapaciteta i mora ići na dijalizu tri puta tjedno. 

Njegovi prijatelji i lokalne tvrtke na području okruga Burke prikupili su sredstva za operaciju, a više od 100 ljudi ponudilo mu je svoj bubreg. 

No baptistička bolnica Atrium Health Wake Forest u Winston-Salemu obavijestila je Carswella da on i onaj tko donira bubreg moraju biti potpuno cijepljeni kako bi mogli nastaviti s transplantacijom.

Kazao je i kako je bolničkom osoblju rekao da će radije umrijeti nego se cijepiti.

Carswell je novinarima rekao da je već dvaput imao koronavirus i vjeruje da bi cjepivo trebalo biti osobni izbor, a ne uvjet.

"Bez transplantacije ne znam koliko ću još biti ovdje. Moram imati bubreg da produžim svoj život", rekao je.

Zašto bolnica zahtijeva cijepljenje za transplantaciju

Baptistička bolnica Atrium Health Wake Forest priopćila je kako njezina politika slijedi zdravstvene standarde koji se provode diljem SAD-a i da su uvedeni u praksu kako bi zaštitila svoje pacijente, prenosi Index.

"Razlog zbog kojeg se preporučuje cijepljenje je pružanje zaštite za pacijenta. Pacijenti s transplantacijom su pod visokim rizikom od teške bolesti ako nemaju imunitet prije transplantacije", stoji u priopćenju bolnice, prenosi WSOC..

Carswell provjerava druge bolnice u tom području da vidi hoće li one provesti postupak transplantacije bez cijepljenja.