MERKEL Na Balkanu je sve igra svjetla i sjene, ostalo je još puno posla

Angela Merkel
Eckel

Njemačka kancelarka Angela Merkel zaključila je nakon konferencije o zapadnom Balkanu, u sklopu tzv. Berlinskog procesa u ponedjeljak u Berlinu, kako je u ovoj regiji Europe mnogo toga postignuto u posljednje vrijeme, ali da je isto tako ostalo puno otvorenih pitanja.

"Za mnoge zemlje zapadnog Balkana je brzina približavanja Europskoj uniji prespora. Europska unija je mnogo puta imala primjedbi na brzinu reformi, koji put iz ugla zemalja koje vode pregovore neopravdano", rekla je Merkel nakon virtualne konferencije tzv. Berlinskog procesa o zapadnom Balkanu na kojoj su, osim šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) sudjelovali i predstavnici Europske unije i institucija EU, piše Hina.

Ona je, povlačeći neku vrstu bilance nakon 16 godina na kancelarskoj poziciji, zaključila da je za vrijeme njezinog mandata mnogo toga na Balkanu učinjeno, ali da je i dalje ostalo mnogo posla koji treba obaviti.

"To je sve igra svjetla i sjene: mnogo toga je postignuto, ali puno je toga ostalo za obaviti", zaključila je Merkel i dodala kako će u regiji biti potrebno uložiti još mnogo 'strpljenja i angažmana'. Ona je ukazala na to da je pokretanje tzv. Berlinskog procesa, kojeg je inicirala sama Merkel, prije sedam godina dalo novu energiju promjenama među zemljama zapadnog Balkana.

"Pored procesa pregovora zemalja s Europskom unijom o članstvu, Berlinski proces paralelno radi na jačanju suradnje među samim zemljama u regiji", rekla je kancelarka i istaknula do sada postignute infrastrukturne projekte kao i projekte u sklopu civilnog društva koji bi trebali voditi jačanju suradnje među zemljama u svrhu što bolje pripreme za članstvo u EU.

Njemačka šalje 3 milijuna doza cjepiva za zapadni Balkan 

Pritom je spomenula i nedavno ukidanje roaminga među zemljama regije zapadnog Balkana te je najavila i dodatnu pomoć zemljama u regiji u savladavanju posljedica pandemije.

Merkel je naglasila da će samo Njemačka regiji u sklopu Covax programa poslati tri milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa i to 'što je brže moguće'. "U primarnom interesu Europske unije je da jača procese suradnje i kooperacije u regiji u svrhu savladavanja podjela" rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je navela i geostrateške razloge pojačanog angažmana EU-a u regiji zapadnog Balkana posljednjih godina, iako nije spomenula Rusiju, Kinu i Tursku koje se obično navode u tom kontekstu. Ukazala je i na neka otvorena pitanja poput dijaloga Srbije i Kosova kao i pitanje funkcioniranja Bosne i Hercegovine.

"Situacija u Bosni i Hercegovini nije zadovoljavajuća. Tu nam je potreban novi elan za izborni zakon i nadam se da će Christian Schmidt (novi visoki predstavnik u BiH) dobiti podršku u svom radu", kazala je kancelarka. Ona je ustvrdila kako postoje otpori kod nekih članica Europske unije kad je u pitanju proširenje, ali je odbacila tvrdnju kako se radi isključivo o Francuskoj, kako su to prenosili neki njemački mediji.

"Mogu samo ukazati na to da ograda po ovom pitanju ima Nizozemska, a tu je i Bugarska, koja zbog sukoba sa Sjevernom Makedonijom blokira nastavak procesa", rekla je Merkel. Njemačka kancelarka je naglasila da će o procesu proširenja EU-a biti riječi na konferenciji koju je za početak listopada sazvala Slovenija kao trenutno predsjedateljica EU-a.