Međunarodni sud pravde 'ICJ' vratio Čileu 38 000 četvornih km mora

Odluka Međunarodnoga suda pravde (ICJ) odnosi se na 38 tisuća četvornih kilometara oceana koje Čile i sad kontrolira.

Suci su druge velike dijelove spornog područja predali Peruu, ali dalje od kopna, daleko od najvrednije obalne ribarske zone.

Peruanski i čileanski predsjednik Ollanta Humala i Sebastian Pinera najavili su da će poštovati presudu na koju nema prava žalbe. Obojica su najavila obraćanje naciji nekoliko minuta nakon završetka čitanja presude.

Presuda bi mogla konačno završiti i Pacifički rat. U tome ratu od 1879. do 1883. pobijedio je Čile, Peru je izgubio četvrtinu tadašnjeg teritorija, a njegova saveznica Bolivija izlaz na more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2008. Peru je pred ICJ-em pokrenuo spor, zatraživši suverenitet nad prijepornih 38.000 četvornih kilometara morske površine, inače područja vrlo bogatog ribom. Lima simbolično traži i povratak četiri hektara kopna.

Čile je nevoljko pristao da se spor riješi pred sudom u Den Haagu. Službeni Santiago smatra da je granica dviju zemalja dogovorena sporazumima o ribarenju iz 1952. i 1954., ali se Peru s time ne slaže i smatra da granica treba biti utvrđena u skladu s UN-ovom konvencijom o pravu mora, vertikalnom linijom u odnosu na kopnenu granicu, a ne linijom paralelnom s ekvatorom, kao što hoće Čile.

Još se čeka komentar Bolivije koja se također obratila ICJ-u tražeći mogućnost pregovora o tome da joj se vrati pristup moru.

icj-cij.org