MASOVNI OTKAZI Njemački proizvođač autodijelova otpušta više od sedam tisuća radnika

Continental gume
Unsplash

Proizvođač automobilskih dijelova Continental otpustit će više od sedam tisuća zaposlenika u svojoj automobilskoj diviziji, slijedeći tako primjer svog konkurenta Boscha koji je također objavio masovne otkaze.

Njemački Continental, proizvođač automobilskih dijelova, suočava se s izazovnim prijelazom industrije na električna vozila. Radi uštede, do kraja 2025. godine otpustit će 7150 radnika u svojoj automobilskoj diviziji, što čini 3,6 posto njihove globalne radne snage.

Iz tvrtke sa sjedištem u Hannoveru priopćili su da će ukinuti 1 750 radnih mjesta u istraživanju i razvoju, dok će preostalih 5 400 rezova pogoditi administrativne pozicije. Približno 40 posto izgubljenih radnih mjesta bit će u Njemačkoj, gdje tvrtka planira spajanje više proizvodnih i razvojnih pogona, izvještava Bloomberg.

Continental je već najavio mjere štednje i restrukturiranja krajem prošle godine. Tada su u tvrtki izjavili da planiraju smanjiti troškove za 400 milijuna eura godišnje od 2025. godine nadalje. Predsjednik nadzornog odbora tvrtke Wolfgang Reitzle izjavio je da je tvrtka “spremna na sve” kako bi vratila svoju automobilsku jedinicu na pravi put.

Zeleni prijelaz

Poznata imena njemačke industrije očito se suočavaju s izazovnim prelaskom na bezugljično gospodarstvo. Continental se našao pod pritiskom smanjenja troškova, dok istovremeno mora ulagati u nove tehnologije. Stoga razmatra moguću prodaju imovine, zajedničke investicije i partnerstva u automobilskoj diviziji koja zaostaje za konkurencijom, piše Bloomberg.

Continental istovremeno smanjuje izdatke za razvoj i istraživanje. Do 2028. godine, samo će devet posto prihoda od prodaje biti usmjereno u te svrhe. To je manje od planiranih 12 posto za ovu godinu.

Njemački div Bosch, također jedan od glavnih dobavljača dijelova za automobilsku industriju, već je najavio dva kruga otpuštanja. U prosincu su izjavili da će ukinuti 1 500 radnih mjesta, a u siječnju su dodali još 1 200 radnih mjesta.