LONDONSKA BURZA Cijene nafte pale na 76 dolara, prevagnuo strah od podizanja kamatnih stopa

nafta, cijene nafte , svjetsko tržište, nafta, SAD, cijene barela, nafta, tržište, Europska unija, ograničenje cijene, Australija, ruska nafta, G7, cijena nafte , nafta, svjetsko tržište, nafta, barel, cijene nafte , OPEC, OPEC, nafta, svijet, nafta, OPEC, Amerika, nafta, cijene, skupoća, nafta, poskupljenje, svjetsko tržište
Ilustracija/Pixabay

Cijene nafte spustile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima na 76 dolara budući da je zabrinutost zbog najavljenog podizanja kamatnih stopa u vodećim gospodarstvima prevagnula nad smanjenom opskrbom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 66 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 75,99 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 71,22 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu dva dolara, 'nadoknadivši' neradni utorak, kada je u Londonu cijene potaknula najava Saudijske Arabije i Rusije o dodatnom smanjenju opskrbe u kolovozu.

Saudijska Arabija smanjit će opskrbu i u srpnju i u kolovozu za milijun barela dnevno. Rusija će u kolovozu na tržište dnevno plasirati 500 tisuća barela manje, a Alžir 200 tisuća.

Cijene nafte pale ispod 72 dolara, ulagači strahuju od podizanja kamatnih stopa
To znači da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici trenutno smanjuju opskrbu za više od pet milijuna barela dnevno, što predstavlja pet posto svjetske naftne proizvodnje.

Danas je ipak prevagnula najava američkog Feda i Europske središnje banke (ECB) da još nisu završili sa ciklusom podizanja kamatnih stopa koje bi trebalo obuzdati inflaciju. Na tržištu strahuju da bi viši troškovi zaduživanja mogli gurnuti globalno gospodarstvo u recesiju.

Eurozona je pala u recesiju već u prvom tromjesečju, a najnovija istraživanja signaliziraju da aktivnost sada balansira na rubu stagnacije. Razočarali su i podaci iz Kine koji otkrivaju posljedice slabe domaće i inozemne potražnje.

Zapisnik s lipanjske sjednice američke središnje banke pokazao je pak da su dužnosnici jednoglasno odlučili napraviti pauzu kako bi utvrdili moraju li dodatno zaoštriti monetarnu politiku. Većina njih procjenjuje da će to biti nužno, pokazao je zapisnik.

Ministri OPEC-a i čelnici naftnih kompanija upozorili su na dvodnevnoj konferenciji u Beču da vlade moraju preusmjeriti pozornost s ponude na potražnju.

Žele li smanjiti emisiju štetnih plinova, vlade ne bi trebale od proizvođača tražiti da smanje opskrbu, jer to samo podiže cijene, već bi se trebale usredotočiti na ograničenje potražnje, poručili su.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel košarice nafte njegovih članica poskupio 42 centa, na 76,60 dolara.