Lijekovi 'Ranitidin' i 'Ranisan' se povlače sa tržišta

zdravlje, lijek, Ranitidin, Ranisan, lijekovi, BIH, lijekovi, SKB Mostar, Gornji Mamići, lista lijekova, vijesti, liječnik, Posušje, zavod za javno zdravstvo zhž, lijekovi, Dom zdravlja Posušje

Lijekovi “Ranitidin” i “Ranisan” preventivno se povlače sa tržišta u Srbiji u cilju zaštite javnog zdravlja, a na preporuku Europske agencije za lijekove, pišu Nezavisne.

“Iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva, tvrtka Hemofarm A. D. donijela je odluku o dobrovoljnom, preventivnom povlačenju svih serija lijeka 'Ranitidin' sa tržišta”, navodi se u priopćenju tvrtke Hemofarm u kome se dodaje i da im je, kao odgovornoj tvrtci, sigurnost pacijenta na prvom mjestu.

I tvrtka Aktavis povukla je sa tržišta lijek “Ranisan” iz istih razloga.

Kako se objašnjava u priopćenju kompanije Hemofarm, lijek Ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Europske agencije za lijekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektivirane e su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

U dokumentu Europske agencije za lijekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će slijedećim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto, dodaju..

Hemofarm navodi i da će Europska agencija za lijekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama za lijekove, izvršiti provjeru svih gotovih lijekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidine-hidrohlorid različitih proizvođača.

“Kontrola je počela 12. rujnai provodi je Odbor za humane lijekove (CHMP) čiji će nalaz biti pravno obavezujući za sve zemlje EU, što će i tvrtka'Hemofarm', koja posluje u skladu sa europskim principima, također poštovati”, ističe se u priopćenju.

Lijek Ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora i namijenjen je liječenju određenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kiseline. Koristi se i u liječenju čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crijevu, čira poslije operacije itd.

Za sve pacijente koji koriste Ranitidin, tvrtka Hemofarm obezbijedila je odgovarajuću zamjenu lijekom Famotidin HF, koji se izdaje na ljekarski recept i pacijenti ga mogu naći u lijekarnama.