KRENUO U DUBAI U susjedstvu uhićen Južnokorejac zbog prijevare od 40 milijardi dolara

Do Kwon uhićenje Crna Gora
Vijesti.me

Avion privatne kompanije 'Alliance Jet', spreman za let do Dubaija, čekao je prije tri dana na podgoričkoj zračnoj luci Do Kwona, on, međutim, nije prošao dalje od kontrole putovnica - graničnom policajcu koji je provjeravao njegove dokumente upalila se aplikacija 'Find' sa upozorenjem - 'uhititi'.

U obrazloženju zahtjeva za uhićenje pisalo je i da ga potražuje ured Interpola u Seulu zbog višemilijunske prijevare. Inspektori kojima je državljanin Južne Koreje predao putovnicu Kostarike, odmah nakon toga kontaktirali su kolege iz Interpola u San Joseu, navode 'Vijesti'.

”I dobili odgovor da se navedena osoba ne pojavljuje u njihovim podacima u nacionalnom prebivalištu, a da identifikacijski broj 8-0090-0088 pripada drugoj osobi. Odgovorili su i da putovnica za koji su tražili provjeru nije registirana u njihovoj zemlji”, saznaju 'Vijesti' iz istrage.

Pregledom njegovog prtljaga inspektori su pronašli i putne isprave Belgije i Južne Koreje. Provjerama je utvrđeno da su i belgijske isprave koje je posjedovao Kwon krivotvorene.

"Pregledom ručnog prtljaga državljanina Južne Koreje Han Chang Joona pronađene su putne isprave Koreje na njegovo ime i putna isprava i osobna iskaznica Belgije izdata na ime Wang Thomas..."

Kwon i njegov sunarodnjak uhićeni su nakon toga i osumnjičeni za kazneno djelo 'Krivotvorenje putne isprave'. Po nalogu osnovnog državnog tužitelja Harisa Šabotića od njih su oduzeta tri laptop uređaja i pet mobilnih telefona.

Pred tužiteljem su negirali izvršenje kaznenog djela i ustvrdili da su na graničnom prijelazu zračna luka Podgorica upotrijebili ispravne i originalne putovnice.

U lipnju prošle godine, južnokorejsko tužiteljstvo priopćilo je da je Do Kwon otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju, napustivši Singapur. Podsjećaju da je crvena Interpolova tjeralica međunarodni pravni nalog zemljama širom svijeta da pronađu i privedu osobu koju očekuje izručenje, predaja ili neke slične pravne radnje.

Četrdeset milijardi dolara teška je prijevara sa kriptovalutama za koju južnokorejske vlasti terete Do Kwona. BBC na srpskom objavio je da je 31-godišnji Kwon optužen za prijevaru i kršenje pravila tržišta kapitala, poslije kraha tera i luna tokena u svibnju prošle godine.

Južnokorejski poduzetnik Kwon Do-Hyung, poznatiji kao Do Kwon, suosnivač je i direktor tvrtke 'Terraform Labs' sa sjedištem u Singapuru. Vlasti Južne Koreje izdale su nalog za njegovo uhićenje prošlog rujna zbog sumnje da je 'Terraform Labs' prekršio pravila tržišta kapitala, prenosi 'Jutarnji list'.
 
Seul je vjerovao da se Kwon krije u Srbiji, pa su čak poslali službenike u Beograd na pregovore budući da dvije države nemaju ugovor o izručenju. Kwon je prije negirao da se skriva, ali nikada nije otkrio gdje se nalazi.