KORUPCIJSKA AFERA U EU Belgijska policija objavila fotografije kofera s novcem, pronašli oko 1.5 milijuna eura

Novac EU, Eva Kaili
Twitter/Police Federale

Belgijska policija objavila je fotografije novca koji su pronašli u Bruxellesu, a zbog čega je uhićeno četvero ljudi, među njima i potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili, koja je razriješena te dužnosti. Belgijska policija kaže da je pronašla oko 1.5 milijuna eura tijekom pretresa više domova i ureda na području belgijske prijestolnice. 



Kaili, koja je osumnjičena u istrazi o pranju novca i korupciji u Europskom parlamentu, zanijekala je da je primala novac od Katara, za što je optužena. "Njezin je stav da je nevina, to vam mogu reći", rekao je za grčku televiziju Michalis Dimitrakopoulos, odvjetnik koji zastupa Kaili u Grčkoj.

"Ona nema nikakve veze s financiranjem iz Katara, ništa - izričito i nedvosmisleno. To je njezin stav", rekao je Dimitrakopoulos. Dodao je da Kaili "nije poduzela nikakvu komercijalnu aktivnost u svom životu". Grčka je u ponedjeljak zamrznula Kailinu imovinu u zemlji.

Mjesecima sumnjali da Katar želi utjecati na odluke u Bruxellesu

Europski parlament trebao je ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog putovanja u Europsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador, no zastupnici su u ponedjeljak odlučili odgoditi glasanje i prijedlog vratiti nadležnom odboru parlamenta.

Kaili su zbog istrage već bile oduzete sve ovlasti u EP-u, a grčka socijalistička stranka PASOK i klub socijalista u EP-u grčku eurozastupnicu su izbacili iz svojih redova.

Belgijski tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da zaljevska zemlja pokušava utjecati na odluke u Bruxellesu. Izvor upoznat sa slučajem rekao je da se radi o zemlji domaćinu Svjetskog nogometnog prvenstva, Kataru. Katarski dužnosnici zanijekali su optužbe o mogućim nedjelima.

"Ovo je krajnje ozbiljno i zabrinjavajuće"

Ništa se neće "gurati pod tepih", poručila je u ponedjeljak predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, nakon što su belgijske vlasti uhitile i optužile za korupciju potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili.

"Nitko neće proći nekažnjeno", rekla je Metsola otvarajući plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu i ustvrdila da se aferom, uz Europski parlament, pod napadom "našla i europska demokracija".

"Ovi zloćudni akteri, povezani s autokratskim trećim zemljama, navodno su instrumentalizirali nevladine organizacije, sindikate, pojedince, pomoćnike i članove Europskog parlamenta u nastojanju da sebi podčine naše procese, no njihovi su zlonamjerni planovi propali", rekla je čelnica parlamenta.

Sumnje u korupciju u Europskom parlamentu "vrlo su ozbiljne", rekla je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. "Ovi su navodi krajnje zabrinjavajući, krajnje ozbiljni. To je pitanje povjerenja ljudi u naše institucije", rekla je podsjećajući da je predložila stvaranje "neovisnog tijela" za etička pitanja u institucijama EU.

Belgijska istraga o navodnoj korupciji u Europskom parlamentu je "jako zabrinjavajuća", rekao je u ponedjeljak europski šef diplomacije Josep Borrell nakon racija i uhićenja povezanih s navodnim novcem i darovima iz Katara.

"Bez sumnje, ta je vijest jako zabrinjavajuća. Suočavamo se s nekim događanjima, nekim činjenicama koje me, kao nekadašnjeg predsjednika EP, svakako brinu", rekao je Borrell novinarima po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU.