KORONAVIRUS Kina nakon tri godine otvorila granice

Kina covid zračna luka gužva

Kina je danas ponovno otvorila granice i ukinula mjere karantene za posjetitelje nakon skoro tri godine, iako se država bori sa novim valom koronavirusa.

Prvi putnici koji su stigli u Kinu izrazili su olakšanje što ne moraju prolaziti kroz stroge zahtjeve karantene. Peking je prošlog mjeseca počeo sa ukidanjem oštre strategije nultog covida koja je sprovodila obavezne karantene i blokade.

Ova politika je imala ogroman utjecaj na drugu po veličini svjetsku ekonomiju i izazvala je negodovanje u društvu što je dovelo do prosvjeda širom zemlje neposredno prije nego što je ublaženo.

Kinezi su požurili da isplaniraju putovanja u inozemstvo nakon što su dužnosnici prošlog mjeseca objavili da će karantena biti ukinuta, pa su se posjete stranicama putničkih agencija i onih koji se bave bookingom mnogostruko uvećale, navodi AFP.

Očekivani porast broja posjetitelja doveo je do toga da više od deset zemalja nametne obavezne testove na covid putnicima iz Kine, prenosi Srna.

Kina je nazvala ograničenje putovanja koje su uvele druge zemlje 'neprihvatljivim', uprkos tome što nastavlja u velikoj mjeri blokirati dolazak stranih turista i međunarodnih studenata u Kinu.