Kompletna Islamska Država traži jednu ženu

mosul
Izvor u iračkom gradu Mosulu rekao je za Sputnjik da su militanti IS raspisali potjernicu za izvjesnom Umom Hafsom, koja se infiltrirala u redove te organizacije i koja je odavala informacije iračkim obavještajnim službama.

Izvor kaže da je Um Hafsa porijeklom iz Rusije, ali njeno pravo ime nije poznato, kao što nisu poznati ni detalji njene sUradnje sa iračkim obavještajcima. Bila je udana za militanta IS u Mosulu i živjela u kvartu Situ. Ona je iznenada nestala zajedno sa jošš tri žene iz IS, navodi izvor Sputnjika.

Prema njegovim riječima, teroristi IS uhitili su desetine stanovnika grada, koji bi mogli da budu u kontaktu sa ruskom špijunkom. Inače, teroristi su shvatili da se radi o špijunki nakon što je Um Hafsa napustila svoj stan u zgradi, u kojoj su boravili militanti, samo sat vremena uoči zračnog napada na tu zgradu.

Militanti su počeli da saslušavaju stanovnike srušene zgrade i doznali da je žena upozorila sve stanare na predstojeći zračni napad.

Osim toga, Um Hafsa je organizovala bjekstvo mladih djevojaka jezidskog porijekla, koje su bile seksualne robinje terorista. Prema riječima izvora Sputnjika, IS je organizovao patrole u kvartu Situ koje pretresaju i saslušavaju mještane kako bi pronašli trag koji bi ih odveo do špijunke.