KINA DOBILA RAT Tvrtke u Wuhanu počinju s radom

Wuhan koronavirus
Ilustracija hercegovina.info

Kina je objavila podatke o padu broja novih slučajeva zaraze koronavirusom četvrti dan uzastopce nakon što su mjere ograničenja ulaska stranaca rezultirale obuzdavanjem zaraze, dok političari usmjeravaju napore u pravcu oživljavanja druge po veličini svjetske ekonomije.

U gradu Wuhan, epicentru epidemije, već šest dana se ne bilježe novi slučajevi, tvrtke se otvaraju, a stanovnici se sve više vraćaju normalnom životu poslije blokade koja je trajala skoro dva mjeseca.

Zaposleni u novom hotelu Wuhan International Plaza nose maske i rukavice dok dočekuju goste na ulazu u kompleks s radnjama luksuznih marki.

U prethodna 24 sata, u Kini su zabilježena 31 nova slučaja zaraze, uključujući jednu lokalnu transmisiju, što je pad sa 45 dan ranije, priopćilo je Nacionalno zdravstveno povjerenstvo.

Dok zaraza opada, dužnosnici se trude da revitaliziraju gospodarstvo koje je bilo skoro paralizirano višemjesečnim mjerama suzbijanja virusa.

Vlasti potiču kompanije i tvornice da nastave rad dok traje primjena fiskalnih i monetarnih stimulacijskih mjera da bi se ostvario gospodarski rast poslije ekonomske kontrakcije koja je prognozirana za ožujak.

Kineski izvoz i uvoz mogli bi se pogoršati s globalnim širenjem pandemije i padom potražnje u zemlji i inozemstvu, izjavio je Si Guobin, zamjenik ministra industrije i informacijske tehnologije.

Kina je povećala fond za davanje zajmova za 5.000 tvrtki za 28 milijardi dolara sa prvobitne 42 milijarde dolara.