KIBERNETIČKI NAPAD Hakeri prijete da će objaviti zdravstvene podatke tisuće slavnih osoba

hakeri, napad, ina, online prodaja, online trgovina, olx.ba, hakeri, klinički centar, hakeri, CELEBRITY, slavne osobe, zdravstveno stanje, bankarica, rijeka, računalna prijevara, tvrtka
Ilustracija/Facebook

Hakeri su zaprijetili da će objaviti ukradene zdravstvene podatke tisuće slavnih Australaca nakon incidenta informacijske sigurnosti koji je Canberra u četvrtak nazvala 'velikim znakom upozorenja'.

Dvjesto gigabajta podataka ukradeno je po navodima hakera, objavio je Mediabank, jedan od najvećih privatnih osiguravatelja u zdravstvu u Australiji. "Ti podaci se odnose na mjesto na kojemu su se klijenti liječili te šifre bolesti i postupka liječenja", navodi osiguravatelj, piše Hina.

Hakeri su zaprijetili da će objaviti ili prodati podatke, počevši s tisuću uglednih osoba, ako Mediabank ne plati otkupninu. Osobni podaci oko 9 milijuna Australaca, ili gotovo trećine stanovništva, objavljeni su prošlog mjeseca nakon hakerskog napada na Optus, drugog mobilnog operatera u zemlji. Kibernetički napad na Optus bila je jedna od najvećih krađa podataka u povijesti Australije.

Ministrica unutarnjih poslova Clare O'Neil rekla je u četvrtak da se računalna sigurnost više ne može smatrati zajamčenom. "Nakon Optusa, ovo je velik znak upozorenja za zemlju", istaknula je za radio ABC. "Živimo u novom svijetu. Odsad ćemo biti izloženi neprestanim cyber napadima", ocijenila je.