JOE BIDEN Američki predsjednik progovorio o BiH

Biden
AP

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden poručio je kako se danas pridružuje međunarodnoj zajednici i ljudima u Bosni i Hercegovini u obilježavanju 25. godišnjice Daytonskog sporazuma, koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, za kojeg je Biden rekao da je najgori sukob na europskom kontinentu od Drugog svjetskog rata.

„Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, a žalimo za gubitkom oko 100.000 života i raseljavanjem milijuna drugih“, rekao je Biden, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona.

Daytonski sporazum donio je mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost, poručio je novoizabrani američki predsjednik. Ipak, dodao je, četvrt stoljeća kasnije, jasno je da je posao na promicanju pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine - nedovršen.

Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine, rekao je Biden.

 „Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o svjetlijoj budućnosti i da se ponovo obvežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane“.

Kao predsjednik, radujem se suradnji s međunarodnom zajednicom i građanima Bosne i Hercegovine kako bi se napokon ostvarilo obećanje iz Daytonskog sporazuma - prosperitetna, pravedna i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Europe - cijela, slobodna i mirna“, rekao je novoizabrani američki predsjednik, koji bi dužnost od aktualnog predsjednika Donalda Trumpa trebao preuzeti naredni mjesec.