JOE BIDEN "Ako Sjedinjene Države napuste Ukrajinu, što mislite da će se dogoditi na Balkanu?"

Joe Biden Ukrajina

Američki predsjednik Joe Biden pokušava nagovoriti zastupnike američkog Kongresa da odobre dodatnu vojnu pomoć Ukrajini. Pomoć Ukrajini, koja je mjesecima zadržavana u Kongresu, dio je zakona koji bi osigurao i financiranje vojne pomoći za Izrael i Tajvan.

U listopadu je Biden zatražio dodatnih 60 milijardi dolara za Ukrajinu, od čega bi se dio iskoristio za popunjavanje američkih zaliha. Kongres je prethodno odobrio oko 75 milijardi dolara pomoći Ukrajini, prenosi američki NBC News.

Rusija bi mogla dobiti rat u roku od nekoliko tjedana ako Kongres ne donese odluku, upozorili su u srijedu na zatvorenom sastanku sa zastupnicima glavni predsjednikovi suradnici, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, otkriva NBC.

Prema njihovim informacijama, Ukrajina će idućih tjedana ostati bez dijela protuzračne obrane i topništva.

Prošle su jeseni dužnosnici Bijele kuće tjednima ponavljali da će Kongres odobriti dodatnu pomoć, no otpor dijela republikanaca u Kongresu zaustavio je zakon. Biden mjesecima upozorava, uključujući i obraćanje naciji u Ovalnom uredu, da bi prekid američke pomoći imao teške posljedice po Ukrajinu i širi svjetski poredak. Bijela je kuća prošli mjesec objavila da su Ukrajini dali posljednja dostupna američka sredstva, prenosi NBC.

Biden je u petak upozorio da bi se nemiri mogli proširiti u Europi ako Kongres ne odobri dodatnu pomoć Ukrajini.

"Ako odemo, a Rusija uspije izdržati njihov napad i srušiti Ukrajinu, što mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama?", rekao je Biden tijekom sastanka s američkim gradonačelnicima, prenosi Jutarnji list.

"To mijenja dinamiku", upozorio je.