IZBORNI TRIJUMF Viktor Orban premoćno pobijedio šesterostranački oporbeni savez

Mađarska, izbori, Viktor Orban

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, ustvrdivši da je zajedno sa svojom strankom Fidesz obranio "slobodu i suverenitet Mađarske".
Okružen vodećim članovima stranke, trijumfalni Orban (58) rekao je da su ostvarili izbornu pobjedu unatoč svih loših izgleda. "Ostvarili smo pobjedu tako veliku da se vidi čak i s Mjeseca", rekao je. "Obranili smo suverenitet i slobodu Mađarske."

"Preliminarni rezultati nakon 98 posto prebrojanih glasova na nacionalnim stranačkim listama pokazali su da je Orbanova stranka Fidesz vodeća s 53,1 posto glasova prema 35 posto za šesterostranački oporbeni savez Petera Marki-Zaya. Fidesz je također u prednosti u 88 od 106 izbornih jedinica u kojima se bira po jedan zastupnik", prenosi Hina.

Na temelju trenutnih djelomičnih rezultata, Nacionalni izborni ured objavio je da će Fidesz imati 135 mjesta, dvotrećinsku većinu, a oporbeni savez 56 mjesta u parlamentu. Stranka krajnje desnice Naša domovina također je ušla u parlament s osvojenih sedam mjesta.

Riječ je o četvrtoj Orbanovoj uzastopnoj izbornoj pobjedi. Na izborima su birači podržali njegov koncept konzervativne, "neliberalne" države i odbacili zabrinutost zbog bliskih veza Budimpešte s Moskvom. Činilo se da bi ruska invazija na Ukrajinu posljednjih tjedana mogla poremetiti Orbanovu kampanju, natjeravši ga na neugodno manevriranje kako bi objasnio desetljeće stare poslovne odnose s Rusijom, no uspješno je uvjerio biračko tijelo svoje stranke Fidesz da bi oporbeni savez Marki-Zaya, koji je obećao popravak veza s Europskom unijom, mogao uvući zemlju u rat.

Priznajući poraz, Marki-Zay (49) rekao je da je pobjeda Fidesza posljedica onoga što je nazvao njegovom ogromnom propagandnom mašinom, uključujući medijsku dominaciju.

"Ne želim skrivati ​​svoje razočaranje, svoju tugu... Znali smo da će ovo biti nejednak teren", rekao je. "Priznajemo da je Fidesz dobio ogromnu većinu glasova. Ali još uvijek se sporimo jesu li ovi izbori bili demokratski i slobodni."

Premoćna pobjeda mogla bi ohrabriti Orbana (58) u njegovoj političkoj agendi za koju kritičari kažu da predstavlja kršenje demokratskih normi i pokušaj kontrole medija.

"Ovo je rezultat koji možete postići u zemlji u kojoj jedna osoba potpuno vlada medijima, gdje nema rasprave", rekla je Katalin Cseh, zastupnica u Europskom parlamentu iz pokreta Momentum koji je u savezu šest oporbenih stranaka. "Nastavit ćemo se boriti za našu domovinu, da Mađarska jednog dana bude sretna i slobodna zemlja."

Jedan od europskih čelnika s najdužim stažom, Orban se pojavio kao glasni zagovornik antiimigracijske politike i protivnik oštrih energetskih sankcija Moskvi.

Kritičari kažu da je nastojao učvrstiti jednostranačku vladavinu reorganizacijom ustava, preuzimanjem kontrole nad većinom medija i popunjavanjem ključnih vladinih mjesta lojalnim političarima.

Ipak, Orban je popularan kod mnogih starijih, siromašnijih glasača koji zastupaju njegove tradicionalne kršćanske vrijednosti i obitelji koje imaju koristi od niza poreznih olakšica i ograničenja cijena goriva i nekih namirnica.

Mađarske stranke bore se za ukupno 199 zastupničkih mjesta, od kojih se 106 popunjava u izbornim jedinicama u kojima se bira jedan zastupnik.

Dodatna 93 člana biraju se razmjernom zastupljenošću s nacionalnih lista koje se sastoje od stranačkih lista i lista nacionalnih manjina.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) poslala je punu misiju za praćenje izbora, što je tek drugi takav slučaj u jednoj državi članici Europske unije.