Iz Turske u BiH stiže 30 tisuća doza cjepiva

Iz Turske u BiH stiže 30 tisuća doza cjepiva
Fena

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon sastanka Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom kazao je da je ova posjeta potvrdila izuzetno dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje. Zahvalio je predsjedniku Erdoganu na gostoprimstvu, dodajući da ovo bila vrlo važna posjeta, jer je na dnevnom redu bilo nekoliko jako bitnih tema.

"Najprije zahvaljujem predsjedniku Erdoganu za 30.000 doza cjepiva protiv koronavirusa koje će Republika Turska donirati Bosni i Hercegovini kako je priopćeno na današnjem sastanku", kazao je Džaferović. Napomenuo je da je razgovarano i sporazumu o izgradnji autoceste Sarajevo - Beograd koji je danas potpisan što je novi korak naprijed o pitanju tog velikog infrastrukturnog projekta.

"Autocesta Sarajevo - Beograd je vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu, jer će spojiti glavni grad s sjeveroistočnim i jugoistočnim dijelom BiH", dodao je. Također, ovaj projekat je, naglasio je Džaferović, od izuzetnog značaja za cijelu regiju zapadnog Balkana, ne samo radi kvalitetnijeg prometnog povezivanja Sarajeva i Beograda već i radi stabilnosti ovog dijela Europe.

"Turska ima stabilizirajuću ulogu na zapadnom Balkanu, koju ostvaruje kroz svoje dobre odnose sa svim državama ove regije, i jako je važno da je Republika Turska prisutna s ovakvim projektima", stava je Džaferović. Razgovarano je i o tome kako na što bolji način iskoristiti Sporazum o slobodnoj trgovini koji je Predsjedništvo potpisalo, a naknadno je i ratificiran u parlamentima obje države.

"Važno je znati da smo mi potpisali s Turskom Sporazum o slobodnoj trgovini kojim su Bosni i Hercegovini date povlastice kakve nema nijedna druga država na svijetu u trgovinskim odnosima s Turskom", ponovio je Džaferović, napominjući da je potrebno u razdoblju koje slijedi iskoristiti taj otvoren prostor.

Razgovarano je i proizvodnim investicijama, a cilj Bosne i Hercegovine je povećanje trgovinske razmjene s Turskom na milijardu dolara godišnje, te povećanje bh. izvoza u Tursku, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas u Ankari nakon što su se on i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić susreli s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom da je to bio uspješan sastanak koji je pokazatelj u kontinuitetu dobrih odnosa dvije zemlje.

Napomenuo je da je pandemija zaustavila kontakte i spriječila da oni budu intenzivniji, ali je ocijenio da je sada pravo vrijeme da se ona nastavi, a suradnju će ubrzati danas potpisana tri sporazuma.

Dodik kaže da Turska i BiH nemaju otvorenih pitanja te je zahvalio na 30.000 doza cjepiva koje je Turska, također izložena pandemiji, pokazujući solidarnost dodijelila BiH koja kroz globalne kolektivne sustave nabavke nije uspjela osigurati cjepivo za bh. stanovništvo. "Pored tih problema pokazalo se da imamo prijatelje i Turska je, pored Srbije i Slovenije, najveći donator cjepiva za BiH. Briga Erdogana o svemu i svima je najbolji primjer kako bismo se trebali ponašati u BiH pokušavajući da izgradimo tolerantno društvo", kaže Dodik.