ITALIJA Hrvati 'pali' s 93 kilograma kokaina

kokain, Hrvati, italija
Guardia di Finanza

Renault Kangoo i vozilo vučne službe zagrebačkih registarskih oznaka koji su se neko vrijeme u subotu ujutro neumorno kretali kružnim tokom u mjestu Bagnaria Arsa nadomak Cervignana u talijanskom Friuliju, a usput su se na potezu od parkirališta trgovine pa do parkirališta 200 metara udaljene benzinske izmjenjivali u vozilima i prenosili kutije, bili su okidač da djelatnici Financijske policije iz Udina, koji su opservirali to područje poznato po krijumčarskoj ruti, zasuču rukave.

Sasvim opravdano, kako se pokazalo, krenuli su u akciju uhićenja s krajnjim rezultatom - uhićenjem dvojice Hrvata, Danijelom G. (41) i Franjom A. (62), ali i vrtoglavom zapljenom 93,5 kilograma kokaina koji bi, da je prodan krajnjim korisnicima, trgovcima narkoticima omogućio zaradu od 7,5 milijuna eura. Uloga hrvatskih državljana u razbijenom narkolancu, prema prvim informacijama, bila je kurirska i za uspješno odrađeni posao, nakon što je droga preuzeta u Latisani, trebali su navodno zaraditi deset tisuća eura, javlja Jutarnji.

Policija je u akciju krenula u blizini jednog hotela gdje se nakratko zaustavio Renault Kangoo u kojem su bila dvojica Hrvata i koji su se vozilom odvezli do parkirališta jedne vile s agroturizmom, dok je treći kompanjon uspio pobjeći pješice u nepoznato. Na tom parkiralištu, ne znajući da ih se nadgleda, zagrebački narkoteklići iz jednog su vozila u drugo prebacili još nekoliko kutija s drogom te su se zaputili u obližnju šumicu gdje su pokušavali sakriti kokain na tri različite lokacije na imanju.

Međutim, sve je to bilo uzalud jer ih je policija u tom trenutku zaskočila i uhitila. U jednom grmu, uz koji je bila rupa od pola metra, pronađeno je 66 kilograma kokaina, u vozilu kojim su se dovezli još 5,5 kilograma, a dodatnim pregledom tog imanja u jednoj su zabačenoj šupi pronađena još 22 kilograma iste droge. Zašto su to jutro toliko uočljivo razvozili drogu prema tom imanju, nije poznato, no talijanski kriminalisti pretpostavljaju, prema pisanjima talijanskih medija, da je vrh krijumčarskog lanca posumnjao da bi im se plan mogao izjaloviti pa su drogu odlučili sakriti u šumarku gdje su Hrvati na kraju, na njihovu žalost, i uhićeni.

Obitelj Danijela G. je na dan kad su počeli njegovi problemi s talijanskom policijom, prijavila njegov nestanak zagrebačkoj policiji te se otad nalazi na stranici Nestali.hr. Toga trenutka još uvijek nisu znali da nije nestao svojom voljom i da mu je mobitel ugašen s razlogom.

"Mi smo šokirani. Znam zbog čega zovete i Danijel, eto na kraju, nije nestao. Ali, mi se kao obitelj ograđujemo od svega toga. Ne želimo imati posla s njim i s tom pričom oko droge", kratko je za Jutarnji rekla Danijelova bivša partnerica.

Do daljnjega dvojica uhićenih ostaju iza rešetaka udinskog zatvora temeljem odluke tamošnjeg suca istrage, a talijanska policija intenzivno radi na otkrivanju prodavatelja i krajnjih naručitelja kokaina. Nadu polažu u oduzete mobitele osumnjičenih, kojima su očito vrlo intenzivno komunicirali tijekom organizacije skrivanja paketa s drogom. Ne treba isključiti da će si u zamjenu za priznanje i pomaganje u daljnjem otkrivanju ostalih iz narkolanca osumnjičeni dvojac teklića iz Hrvatske izboriti povoljniji status tijekom daljnje istrage i potom blaže sankcije u slučaju da dođe do osuđujuće presude. Trenutačno se brane šutnjom.