ISTRAGA Trump najavio svoje uhićenje

Donald Trump pažnja

Bivši predsjednik SAD Donald Trump rekao je danas da bi, nakon 'ilegalnih curenja informacija' moglo se dogoditi da bude uhićen u utorak. On je pritom pozvao svoje pristalice na prosvjed.

Trump je u objavama na njegovoj društvenoj mreži 'Društvena istina' aludirao na izvještaje da bi se uskoro mogao suočiti sa kriminalnim optužbama u New Yorku, povezanim sa davanjem novca zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels u zamjenu za njenu đutnju, prenio je 'NBC news'.

Trump nije rekao je li ga informirao netko od pripadnika zakona reda o nadolazećoj optužnici. 'NBC news' je u petak izvjestio da agencije za sprovođenje zakona spremaju moguću optužnicu protiv Trumpa početkom sljedećeg tjedna.

Lokalne, državne i savezne agencije za sprovođenje reda i sigurnosne agencije, navodno se pripremaju za mogućnost da bivši predsjednik Trump bude optužen početkom sljedećeg tjedna, sudeći prema izjavama pet visokih dužnosnika upoznatih sa pripremama.

Agencije za sprovođenje reda sprovode sigurnosne procjene, rekli su dužnosnici, i razgovaraju o potencijalnim sigurnosnim planovima u i okolo Kaznenog suda na Manhattnu, u slučaju da Trump bude optužen za davanje novca Daniels kako bi šutjela.

Trump, kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju, osudio je 'nezakonito curenje informacija' koje 'nagovještava' da će biti uhićen u utorak, prenosi B92. "Prosvjedujte, vratite našu državu nazad", poručio je Trump.

Trump je negirao da je učinio išta protuzakonito i nazvao istragu demokratskog tužitelja sa Manhattna Alvina Bragga nastavkom stranačkog 'lova na vještice' protiv njega. On je, također, optužio Bragga, koji je Afroamerikanac, da je 'rasista'.

Ključan svedok u ovom slučaju je Michael Cohen, bivši Trumpov odvjetnik i 'fixer' (čovjek koji završava sve probleme u konfliktnim situacijama), koji je svjedočio pred velikom porotom prošlog tjedna.

Cohen je priznao pred saveznim sudom 2018. godine da je nezakonito davao novac Daniels, kao i Playboy zečici Karen McDougal da šute o navodnoj vezi sa predsjednikom. Za to djelo, ali i još neka, osuđen je na tri godine zatvora.