FOTO/VIDEO  Irak: Al-Qaedini ISIL militanti zauzeli drugi najveći grad u zemlji

Grad Mosul, irak, Al-Qa’ida, kalifat , židovi, palestinci, arapi , Bliski istok
Situacija u Iraku danas se znatno zakomplicirala - nakon grada Falluje, Ramadija i većeg dijela provincije Anbar, dobro naoružani militanti iz Al-Qaeidinog ogranka ISIL zauzeli su grad Mosul na sjeveru zemlje. O kolikoj operaciji se radi dovoljno govori podatak da je riječ o gradu s oko 1,6 milijuna stanovnika.

Mosul, u blizini autonomne pokrajine Irački Kurdistan (koji se prema pojedinim izvorima ovih dana sprema proglasiti punu nezavisnost od Bagdada), se nalazi oko 400 kilometara sjeverozapadno od Bagdada. Većina populacije su Arapi Suniti, uz asirsku i kurdistansku manjinu. Mosul je drugi grad po veličini u Iraku, odmah nakon Bagdada.

"Grad Mosul je izvan kontrole države i sada je u milosti militanata", potvrdili su danas iz iračkog ministarstva unutarnjih poslova. Napad je počeo tijekom noći, militanti iz ISIL-a zauzeli su sjedište lokalne vlasti. Gradski guverner, Atheel Nujaifi, nalazio se u zgradi u vrijeme napada, no uspio je pobjeći. Lokalne snage sigurnosti sukobile su se s militantima, no bez uspjeha. Početkom dana Nujaifi je pozvao sve građane da se suprotstave napadačima.

"Pozivam sve muškarce u Mosulu da čvrsto brane svoje zone od vanjskih napadača, da se osnuju narodni odredi putem provincijskog vijeća", stajalo je u njegovoj izjavi. No, izvori s terena prenose kako su vladine snage bile poprilično demoralizirane, naročito kada su shvatili da su brojčano inferiorni.

Svjedoci ističu kako je u gradu zavladao potpuni kaos. Mnogi su se odmah dali u bijeg. Militanti su prvo krenuli na zatvore u sklopu policijskih stanica gdje su navodno oslobodili preko 2,000 zatvorenika koji su bili osumnjičeni za terorizam.

"Situacija u gradu je kaotična i nema nikoga da nam pomogne. Nema policije, nema vojske", rekla je jedna kršćanska stanovnica Mosula u razgovoru za AFP.