IMAJU PODRŠKU SAVEZNIKA Oštar zaokret SAD-a, novi veliki plan za Ukrajinu sadrži četiri točke

Joe Biden Volodomir Zelenski

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sastavlja novu strategiju za Ukrajinu, koja će umanjiti naglasak na vraćanje teritorija koje je zauzela Rusija i umjesto toga se usredotočiti na pomoć Ukrajini u obrani od novih ruskih napredovanja, piše Washington Post.

Kako doznaje list, novi plan je oštra promjena u odnosu na prošlu godinu, kada su američke i savezničke vojske požurile s obukom ukrajinskih vojnika i slanjem sofisticirane opreme u Kijev u nadi da bi mogle brzo potisnuti ruske snage koje su okupirale istočnu i južnu Ukrajinu. Taj je napor propao, uglavnom na ruskim jako utvrđenim minskim poljima i rovovima na prvoj crti, prenosi Index.

"Prilično je jasno da će im biti teško pokušati pokrenuti istu vrstu velikog pritiska na svim frontama kao što su pokušali učiniti prošle godine", rekao je viši dužnosnik administracije. Ideja je sada pozicionirati Ukrajinu tako da zadrži svoju poziciju na bojnom polju i "usmjeriti ju na održiviji put kako bi bila mnogo jača do kraja 2024", rekao je viši dužnosnik za WP.

Saveznici zabrinuti

Novom američkom planu pridružit će se 30 zemalja koje podupiru Ukrajinu. Svaka od njih priprema dokument u kojem navodi svoje obveze koje će izvršiti tijekom idućih 10 godina.

Britanija je prošli tjedan objavila svoj 10-godišnji sporazum s Ukrajinom, koji su potpisali premijer Rishi Sunak i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu. U njemu su navedeni "doprinosi pomorskoj sigurnosti, zračnoj i protuzračnoj obrani, topništvu i oklopu, kao i fiskalna podrška i pristup financijskom sektoru". 

Ali uspjeh strategije gotovo u potpunosti ovisi o Sjedinjenim Državama, daleko najvećem donatoru novca i opreme i koordinatoru multilateralnih napora. Administracija se nada da će ovog proljeća objaviti vlastitu desetogodišnju obvezu, koju sada sastavlja State Department uz blagoslov Bijele kuće - pod pretpostavkom da Kongres odobri zahtjev predsjednika Bidena za dodatno financiranje Ukrajine u iznosu od 61 milijarde dolara.

Klimavo tlo na kojem ta pretpostavka trenutačno počiva zabrinulo je i zapadne saveznike i samu Ukrajinu. "Vodstvo i angažman SAD-a su u ovoj vrlo važnoj fazi najvažniji", rekao je visoki europski dužnosnik. "Nastavak američke pomoći, ne samo na terenu već i kao dokaz odlučnosti Zapada, ključan je kako bi Putin shvatio da neće pobijediti", dodao je.

"Ne bismo preživjeli bez potpore SAD-a, to je činjenica", rekao je Zelenski u televizijskom intervjuu prošlog tjedna.

Dugoročni plan

Prema američkim dužnosnicima, američki će dokument jamčiti potporu za kratkoročne vojne operacije, kao i "izgradnju buduće ukrajinske vojne sile koja može odvratiti rusku agresiju". To će uključivati konkretna obećanja i programe za pomoć u zaštiti, rekonstrukciji i proširenju ukrajinske industrijske i izvozne baze te pomoći zemlji u potrebnim političkim reformama.

Umjesto masivnih topničkih sukoba koji su dominirali većim dijelom borbi u drugoj polovici 2022. i većem dijelu 2023., Zapad se nada da će Ukrajina ove godine izbjeći gubitak teritorija. Osim toga, zapadne vlade žele da se Kijev usredotoči na taktike u kojima su njegove snage nedavno imale većeg uspjeha - vatru s veće udaljenosti, uključujući francuske krstareće rakete koje su obećane za isporuku u sljedećih nekoliko mjeseci; zadržavanje ruske Crnomorske flote i vezivanje ruskih snaga unutar Krima raketnim napadima i sabotažama specijalnih operacija.

Američki dokument ima četiri faze: borbu, izgradnju, oporavak i reformu.

Za fazu borbe najpotrebniji su topničko streljivo, zamjena vozila izgubljenih u protuofenzivi i puno više dronova, rekao je Eric Ciaramella, bivši obavještajni analitičar CIA-e. "Puno tehnologije elektroničkog ratovanja i dronova - gdje su Rusi postigli prednost. Trebaju više sustava protuzračne obrane da pokriju više gradova", rekao je.

Faza izgradnje usredotočena je na obećanja za buduće ukrajinske sigurnosne snage na kopnu, moru i u zraku, odnosno na razvoj ukrajinske industrijske baze za proizvodnju oružja. "Ukrajinci će moći vidjeti što će dobivati od globalne zajednice tijekom 10 godina. Na kraju 2024. će imati plan za vojsku koja može snažno odgovoriti ruskim napadima", rekao je Ciaramella. Istovremeno će dio novca biti usmjeren na razvoj ukrajinske industrijske baze za proizvodnju oružja koja može barem držati korak s ruskom proizvodnjom.

Faza oporavka uključuje dodatnu protuzračnu obranu kako bi se stvorili zaštitni "mjehurići" oko ukrajinskih gradova izvan Kijeva i Odese i omogućio oporavak ključnih dijelova ukrajinskog gospodarstva i izvoza. Biden je prošle jeseni imenovao bivšu ministricu trgovine Penny Pritzker za američku izaslanicu koja će voditi napore za obnovu ukrajinskog gospodarstva i mobilizaciju javnih i privatnih ulaganja.

Faza reforme uključuje privlačenje stranih ulaganja u Ukrajinu, što će zahtijevati dodatne napore u zaustavljanju korupcije, priznaju američki dužnosnici. Zelenski je poduzeo neke korake, uključujući otpuštanje i uhićenja navodno korumpiranih službenika za vojnu nabavu i sudaca.

Ne slažu se svi da je vrijeme za promjenu planova

I dok se razgovori i planiranje nastavljaju, ne misli svaki saveznik Ukrajine da je ovo pravi trenutak za preusmjeravanje fokusa sa slanja oružja Ukrajini.

"Koju god strategiju koristili, Ukrajini je i dalje potrebno svo oružje koje možemo ponuditi", rekao je bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen tijekom prošlotjednog posjeta SAD-u. "Ne možete dobiti rat slijedeći inkrementalni pristup korak po korak", rekao je. "Morate iznenaditi i nadvladati svog protivnika", zaključio je.