HRVATI UPLETENI U SKANDAL U NJEMAČKOJ inspektori na bauštelama ulovili ilegalne radnike

ilegalni radnici, Njemačka, bauštela, radne dozvole, radnici, Udruga poslodavaca FBiH, satnice
Shutterstock/Ilustracija

Glavni carinski ured u Karlsruheu otkrila je prije nekoliko dana na gradilištu u Mannheimu devet ilegalnih radnika, od kojih je dio iz Hrvatske.

U priopćenju se opisuje da su inspektori očito iznenadili desetoricu na gradilištu, koji su bili usred betoniranja. Ispalo je da samo jedan od njih ima urednu boravišnu i radnu dozvolu, prenosi RTL.

Protiv ostalih je odmah pokrenut odgovarajući postupak, pozvana je policija kako bi ih identificirali u prvom redu, a obavijestili su i nadležne službe za imigrante.

Najzanimljiviji dio uslijedio je kad su istražitelji krenuli istraživati poslodavca, odnosno tvrtku čije je gradilište, i ispitivati jednog po jednog od zatečenih. Ispalo je da je čak i poslovođa na gradilištu, onaj jedan jedini s urednom dozvolom za boravak i rad, mjesecima zapravo radio, a da nije bio prijavljen.

Ilegalni radnici su, pak, izjavili da su oni radnici tvrtke dotičnog poslovođe. Konačno, neimenovani službenik tvrtke koja vodi gradilište, izjavio je da su ilegalne radnike zapravo angažirale podizvođačke tvrtke iz Slovenije i iz Hrvatske.

Istraga se nastavlja.

U posljednje vrijeme različite nadležne službe sa zapada Njemačke učestalo izvještavaju o tome da su uhvatili na radu ilegalne radnike s Balkana, koji su direktno ili indirektno na neki način povezani s Hrvatskom.

Prije tjedan dana Glavni carinski ured iz Gießena u pokrajini Hessen objavio je da su u gradiću Bad Vilbel na radu na održavanju željeznice uhvatili 13 ilegalaca iz Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pored njih, i ovom prilikom na mjestu rada bio je jedan jedini legalno zaposleni radnik. Svi ostali imali su tek privremene radne dozvole za Sloveniju i Hrvatsku, koje ne vrijede za Njemačku. Pored ovakvih slučajeva, nerijetko se otkrivaju i radnici s krivotvorenim ispravama Republike Hrvatske.

Prije nešto manje od tri godine sveučilišni profesor Friedrich Schneider iz Linza, stručnjak za radno pravo i za prava radnika, kazao je za RTL Njemačka da organizirani kriminal, pa i mafijaške organizacije, preko rada na crno na gradilištima u Njemačkoj obrnu čak 28 milijardi eura.

On je tada objasnio i to da, osim što je riječ o kriminalu samom po sebi, osim što je riječ o novcu kojim kriminalne organizacije dodatno jačaju, već u nekom daljnjem koraku ovakvo kriminalno udruživanje dovodi do organiziranog šverca ljudima, mahom iz istočne Europe.