HIBRIDNI RAT Nijemci upozorili svoje građane na Sjevernu Makedoniju

Zastave Njemačke i Makedonije
Ilustracija

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke upozorilo je njemačke građane da budu budni i oprezni kada putuju u Sjevernu Makedoniju zbog prijetnji bombama. Građanima Njemačke se preporučuje da se putem pouzdanih lokalnih i društvenih medija informiraju o trenutnoj situaciji i da se pridržavaju preporuka lokalnih vlasti i snaga sigurnosti.

"U glavnom gradu Skoplju nedavno su registrirane prijetnje bombama javnim ustanovama i objektima. Prvobitno su ciljali na škole i vladine objekte, ali sada su meta i hoteli i druge nevladine ustanove. Konačno, bila je neophodna evakuacija na Međunarodnoj zračnoj luci u Skoplju, gdje je promet morao biti privremeno obustavljen", navodi se u informaciji njemačkog ministarstva inozemnih poslova.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je jučer ocijenio da se radi o hibridnom ratu i potvrdio da nadležne službe u ministarstvu unutarnjih poslova rade na ovom pitanju u koordinaciji sa partnerskim službama iz NATO, prenosi B92.

"Kada je organizirano sa ovakvim intenzitetom, sa toliko širokim obuhvatom, targetiranjem mjesta, institucija, objekata i gradova sa velikim brojem žitelja, gdje se ponavljaju poruke koje su iste u više država, može se pretpostaviti da se radi o hibridnom ratu. Jer, da je izoliran slučaj adolescenta, hakera, ne bi se događalo u toliko mnogo država, toliko istih institucija, u toliko istih dana, sa tako istim intenzitetom", rekao je Kovačevski na konferenciji za medije.

Prethgodno je šef diplomacije Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao da je vlada u Skoplju u četvrtak (15. prosinca) obavijestila NATO o kontinuiranim dojavama o postavljenim bombama, ističući da se takve prijetnje javljaju i u zemljama regije.

"Dojave o bombama u Sjevernoj Makedoniji su dio hibridnih prijetnji koje se javljaju i u zemljama regije, što je dovoljan razlog da se alarmira NATO. Komunicirali smo u četvrtak sa strukturama NATO da vidimo kakav bi hibridni pristup regiji mogao da se dogodi, koji su mogući razlozi", rekao je Osmani kablovskoj Televiziji 21.

Anonimne poruke o postavljenim bombama u Sjevernoj Makedoniji prvo su 26. listopada počele stizati osnovnim i srednjim školama, a posljednjih dana i tržnim i poslovnim centrima, državnim institucijama, sportskim udruženjima i dvoranama, hotelima.