Francuzi žele zabraniti nošenje burki

Posebna parlamentarna skupina objavila je u utorak izvješće u kojem preporučuje potpunu zabranu pokrivanja lica u žena na javnim mjestima u Francuskoj, a od parlamenta traži da usvoji rezoluciju o tome, a zatim i zakon o zabrani, ali se ne očekuje da bi takva mjera mogla stupiti na snagu prije kraja 2010.

Nakon šest mjeseci istraživanja, 32-člana skupina francuskog parlamenta objavila je izvješće u kojem piše da "cijela Francuska kaže 'ne' potpunom pokrivanju lica i traži da se takva praksa zabrani na teritoriju Republike", prenosi AFP.

S oko 5 milijuna muslimana Francuska ima najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Europi, ali na njezinu tlu manje od 2.000 žena zastire lice "nikabom" koji prekriva nos i usta, ali ne i oči.

Konačno izvješće tijesno je usuglašeno jer se parlamentarci nisu mogli dogovoriti o potpunoj zabrani pokrivanja lica na javnim mjestima te očekuju da bi mogla stupiti na snagu krajem 2010. godine.

Pokrivanje lica u Francuskoj je pitanje položaja islama u društvu

Rasprava u parlamentu o tom pitanju bila je burna jer je desnica podijeljena, a socijalisti zahtijevaju prekid rasprave o francuskom nacionalnom identitetu, koju je vlada također pokrenula i u čemu ljevica vidi rasistička zastranjenja.

Muslimanska praksa pokrivanja žena je raznolika. Vrlo je raširen "hidžab", rubac koji prekriva kosu, uši i vrat, ali lice ostavlja slobodnim, dok burka, plašt potekao od afganistanskih paštuna, potpuno zamata tijelo žene ostavljajući joj tek sitnu mrežicu za oči.

Pokrivanje lica u Francuskoj je pitanje položaja islama u društvu, piše AFP i navodi da izvješće sadrži 18 prijedloga o zabrani pokrivanja lica na javnim mjestima i kaže da je to "protivno vrijednostima Republike", "neprihvatljiva praksa" koja ugrožava "žensko dostojanstvo".

Prema anketi 56 posto Francuza želi zabranu pokrivanja lica na ulici

Prema anketi 56 posto Francuza želi zabranu pokrivanja lica na ulici, a 62 posto njih želi to zabraniti u javnim ustanovama.

Zastupnici su priznali da nisu mogli zabraniti veo na čitavu javnom prostoru, napose na ulici, no izvješće od 200 stranica sadrži preporuke za odgovaranje žena od pokrivanja lica u Francuskoj.

U izvješću se, kako prenosi AP, preporuča i odbijanje boravišne dozvole i državljanstva svakoj osobi koja na "radikalan način prakticira vjeru", u što se ubraja i pokrivanje glave i lica.

Stupanj tolerancije prema pokrivanju lica razlikuje se od jedne europske zemlje do druge i kreće od potpune zabrane do izostanka ograničavanja, primjerice u Velikoj Britaniji koja ničim ne ograničava pravo na izražavanje vjerskih uvjerenja u odijevanju.

javno.com