U Francuskoj zabrana potpunog pokrivanja žena u javnosti


Time je Francuska došla na korak do konačne zabrane potpuna pokrivanja žena u javnosti burkama ili nikabima, jer se o tom pitanju u roku od mjesec dana još treba očitovati ustavno vijeće, kako bi zakon postao pravovaljan i počeo se primjenjivati.

Francuska, u kojoj, po službenim procjenama, oko 1900 žena potpuno pokriva svoja tijela, tako će postati prva europska država koja je uvela takvu opću zabranu nošenja burke i nikaba. Sličnu bi mjeru uskoro trebala uvesti i Belgija.

Otvarajući raspravu na sjednici Senata, francuska ministrica pravosuđa Michele Alliot-Marie ocijenila je da je "živjeti u (Francuskoj) Republici otkrivena lica pitanje časti i jednakosti".

Novi zakon na snazi od proljeća

U zakonskom prijedlogu ne spominje se izričito potpuno pokrivalo za tijelo, nego se govori o "pokrivanju lica na javnom mjestu". To se odnosi na ulice, ali i na "mjesta otvorena za javnost" (trgovine, prometala, parkovi, ugostiteljski lokali...) te javne službe poput škola, ustanova ili bolnica.

Novi bi zakon mogao stupiti na snagu u proljeće 2011., ali će se kažnjavanje na osnovi njega početi primjenjivati tek nakon šestomjesečna prijelaznog razdoblja, tijekom kojeg bi policija na prijestupe trebala tek upozoravati pedagoškim metodama.

hina