Francuska će domaćinstvima davati po 100 eura kao 'hitnu pomoć za hranu'

Supermarket trgovina
Ilustracija

Vlada Francuske najavila je da će domaćinstvima s niskim prihodima dati 'hitnu pomoć za hranu', u iznosu od 100 eura po domaćinstvu i 50 eura po djetetu. Pomoć će dobiti devet milijuna domaćinstava.

Ministar ekonomije Bruno Le Maire već je najavio da će ograničiti povećanje zakupnine nekretnina na najviše 3,5% tijekom godine.

Ove mjere prethode zakonu o 'kupovnoj moći' koji već dugo najavljuje vlada premijerke Elisabeth Borne i koji bi trebao biti predstavljen Vijeću ministara 6. srpnja, prenosi Euractiv.

U nacrtu zakona se predlaže nekoliko mjera, uključujući povećanje mirovina i obiteljskih dodataka za 4%. To povećanje neće, međutim, nadoknaditi rast cijena od 7% koliko se očekuje u rujnu.

Zakon bi također trebao potaknuti mala i srednja poduzeća da uvedu šeme podjele dobiti, kako bi zaposleni mogli dobiti bonuse ako kompanija ostvari dobre rezultate. Ostaje pitanje financiranja tih mjera. Očekuje se da će zakon o kupovnoj moći napraviti 20 do 25 milijardi eura dodatnih troškova.

Zastupnik Éric Coquerel iz ljevičarskog saveza NUPES, koji je kandidat za predsjednika parlamentarnog odbora za financije, najavio je da će njegova koalicija predložiti i zakon o 'socijalnoj izvanrednoj situaciji'. 

Zakon bi trebao uključiti povećanje minimalne zarade na 1.500 eura i garantiranu šemu prihoda za učenike stručnih škola. Istovremeno, desničarska partija Marine Le Pen poziva na smanjenje poreza na gorivo.