FINSKA ODLUČILA Idemo u NATO

Sanna Marin i Sauli Niinisto
AFP

Finska je danas objavila da namjerava podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, otvarajući put širenju zapadnog vojnog saveza uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

Predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin objavili su to na zajedničkoj konferenciji za medije u predsjedničkoj palači u Helsinkiju, objavila je Fena.

Očekuje se da će Parlament tu odluku podržati sljedećih dana, ali se to smatra formalnošću, prenosi Al Jazeera Balkans.

Nakon toga će službeni zahtjev za članstvo biti predat u sjedište NATO-a u Briselu, najvjerojatnije tijekom sljedećeg tjedna.

Govoreći nakon službene objave da će se zemlja pridružiti NATO-u, finska premijerka rekla je da je taj potez bio neophodan nakon invazije na Ukrajinu.

Odgovarajući na pitanje Sky Newsa, Sanna Marin je rekla: "Kada pogledamo Rusiju, vidimo sasvim drugačiju vrstu Rusije od one koju smo vidjeli prije samo nekoliko mjeseci. Sve se promijenilo kada je Rusija napala Ukrajinu i osobno mislim da ne možemo više vjerovati da ćemo pored Rusije imati mirnu budućnost ako smo sami. Zato donosimo odluku o ulasku u NATO. To je čin mira", rekla je Marin, prenosi Index.

"Danas su predsjednik i vladin odbor za vanjske poslove zajedno odlučili da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u", rekao je Niinisto medijima u predsjedničkoj palači u Helsinkiju. Rekao je da će se tim potezom maksimizirati sigurnost zemlje.