Finska i Rumunjska zatvorile zračni prostor za ruske zrakoplove, EU razmatra istu opciju

Aeroflot avioni zrakoplovi
Ilustracija

Finska i Rumunjska zatvaraju svoj zračni prostor za ruske zrakoplove zbog invazije Rusije na Ukrajinu, pridruživši se ostalim brojnim europskim zemljama, objavile su nedjelju vlade dviju zemalja, navodi Hina.

Finska zatvara svoj zračni prostor za ruske zrakoplove, čime se pridružila nizu drugih europskih zemalja. Finska se "sprema zatvoriti svoj zračni prostor za ruski zračni promet", napisao je ministar prometa Timo Harakka na Twitteru. Finska dijeli granicu s Rusijom dugu gotovo 1300 kilometara.

Druge zemlje, uključujući Bugarsku, Češku, Estoniju, Njemačku i Poljsku, blokirale su zračni prostor ruskim letovima. Litva je jučer najavila da će blokirati ruske letove, presijecajući tako brzu rutu od ruske enklave Kalinjingrad do Ukrajine.

Isto je napravila i Rumunjska. Bukurešt je, javlja dpa, zatvorio svoj zračni prostor za ruske komercijalne zrakoplove, uz iznimku humanitarnih letova ili izvanrednih situacija. Pravo prelijetanja rumunjskog teritorija i slijetanja zrakoplovima koji su vlasništvu kompanija sa sjedištem u Rusiji će biti suspendirano.

U međuvremenu, Finska bi također trebala odobriti slanje pošiljke neprobojnih prsluka, kaciga i mobilne bolnice u Ukrajinu. Prethodno je odobrila isporuku oko 40 topova u Ukrajinu.

Europska unija razmatra zabranu ruskih letova u svom zračnom prostoru, rekao je dužnosnik Europske unije za Reuters. Mnoge su zemlje tu odluku već donijele pojedinačno, ali mjera na razini EU-a mogla bi biti dio novog paketa sankcija, piše Index.