Finska: Beskućnici dobiju stan o trošku države

Finska, beskućnici

Ekipa BHRT provjerila je možemo li primijeniti uspješan koncept Finske, ali i kako se trenutačno snalaze beskućnici u našoj zemlji. 

Dolaskom hladnijih dana sve više osoba traži zaštitu od hladnoće u prihvatnim centrima. Dok se Bosna i Hercegovina, ali i mnoge zemlje suočavaju s problemom beskućnika, u Finskoj ih je sve manje. Naša ekipa provjerila je možemo li primijeniti uspješan koncept Finske, ali i kako se trenutačno snalaze beskućnici u našoj zemlji.

Bez krova nad glavom nije samo 62-godišnji diplomirani pravnik Antun Larma iz Sarajeva. Hladni dani natjerali su i Zorana Cerića da se privremeno smjesti u Gerontološki centar.

"Čovjek koji nije zadovoljan ne pjeva, ovdje se pjeva, pogotovo stari ljudi bolesni, ovdje se pjeva", govori Zoran Cerić.

U BiH ne postoji jedinstven registar beskućnika. Tačan broj se ne zna, jer ne postoji zakon koji prepoznaje ovu kategoriju društva. Beskućnika ima i u drugim zemljama. Međutim, provjerili smo kako je Finska, jedina u Evropskoj uniji, riješila ovaj problem. U ovoj zemlji beskućnici krov nad glavom dobijaju bez ikakvih uslova i o trošku države.

"U početku smo smještaj za beskućnike kupovali na privatnom tržištu. Kasnije smo počeli dobijati državne subvencije za rješavanje. Imamo različite finansijske izvore u našoj organizaciji. Naravno, državni novac je od krucijalnog značaja. U Finskoj se iz godine u godinu smanjuje broj beskućnika. Ovo je jedno od naselja gdje su oni smješteni. Između ostalog, upoznali smo jednu od državljanki BiH. Evo kakva je njena sudbina", , govori Juha Kaakinen, izvršni direktor organizacije “Y Fondacija”.

"Ja sam se rastala od muža i onda mi je jedna socijalna radnica pomogla ovdje da budem dok ne nađem svoj stan", govori Selina Mujkić

Stanari se u domovima obično zadržavaju od dvije do sedam godina, dok se potpuno ne osamostale. U tom periodu, pored ostalog, pruža im se pomoć u pronalasku posla.

"Ovdje živi oko 35 ljudi. Znaju da su na sigurnom, imaju vlastiti ugovor i znaju da neće biti izbačeni na ulicu. Naredni korak je pokušaj da riješimo ostale njihove probleme, poput ovisnosti o alkoholu i drogama", govori Jarkko Yyrasalo, menadžer. 

Programom “Housing First” najbrže se rješava problem beskućnika u Finskoj. Uzor mnogim država je upravo ova, jer pored rješavanja problema beskućnika, Finska im daje i individulnu podršku da bi bila riješena pitanja koja su dovela do toga da određena osoba ostane bez doma.