EVAKUACIJA LJUDI OPET PROPALA Putin razgovarao sa predsjednicima Francuske i Turske, ali ne odustaje od svoje namjere

Ukrajina izbjeglice vlak
Shutterstock

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je danas s francuskim predsjednikom telefonom. Poziv je trajao sat vremena i 45 minuta, objavio je Macronov ured. Zasad još uvijek nema detalja o razgovoru. Lideri Francuske i Rusije razgovarali su telefonom i u četvrtak, a taj razgovor je na Macrona ostavio dojam da je Putinov cilj zauzeti cijelu Ukrajinu, rekao je francuski dužnosnik.

Međunarodni Crveni križ potvrdio je da je evakuacija civila iz Mariupolja, grada pod ruskom opsadom, propala drugi dan zaredom. Ukrajinska i ruska vojska međusobno se optužuju za nepoštovanje prekida vatre, koje bi civilima omogućili sigurnu evakuaciju, prenosi Index.

Stižu izvještaji da je najmanje troje civila ubijeno kad su ruske snage minobacačima napale most kod Irpina, grada sjeverozapadno od Kijeva, preko kojeg su civili pokušali pobjeći.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je zatražio 'hitan opći prekid vatre' u Ukrajini u razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji je na to spreman tek kad se Ukrajina prestane boriti te ispuni ruske zahtjeve, prenose agencije.

Putin je kazao da operacija teče prema planu i rasporedu te je izrazio nadu da će ukrajinski pregovarači zauzeti konstruktivan pristup na razgovorima i uzeti u obzir stanje na terenu, objavio je Kremlj.

Ukrajinski sigurnosni dužnosnik rekao je da Rusija okuplja svoje snage kako bi opkolila istočni grad Dnjepar. Dužnosnik je dodao da rusko ratno zapovjedništvo svoju glavnu pozornost usmjerava na južni front kako bi Ukrajinu odsjekli od Crnog mora.

Posljednjih dana su borbe i granatiranja eskalirali u ključnim sjevernim gradovima, uključujući Harkov, Černihiv i Sumi, dok se ruske trupe pokušavaju približiti glavnom gradu Kijevu.

Također, Vladimir Putin zatražio je od ruskih ministara da mu sastave popis zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, njenim tvrtkama, organizacijama i pojedincima. "Imate dva dana za to!", jasno im je poručio.

Više od 1.5 milijuna izbjeglica iz Ukrajine prešlo je u susjedne države u posljednjih deset dana, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR). Rumunjska je primila 227 tisuća Ukrajinaca, a od 24. veljače je njih 163 tisuća ušlo u Mađarsku, a 114 tisuća u Slovačku.