EUROPSKA UNIJA Počelo postupno otvaranje granica

Europska unija
Hercegovina.info

Od ponoći je počelo otvaranje unutrašnjih granica između većine država članica Šengen zone uključujući Francusku i Njemačku. Nekoliko zemalja – Danska, Španjolska i Portugal odlučile su se da to ipak učine kasnije.

Norveška je otvorila granice za Dansku i Finsku, ali ne i za Švedsku. Zabrana ulaska u Češku ostaje na snazi za putnike iz Belgije, Portugala, Velike Britanije, Švedske.

Francuska je najavila da karantena od 14 dana i dalji važi za one koji dođu iz Španjolske i Velike Britanije.

Oprezni su i susjedi iz Švedske, najviše zbog načina na koji je ova zemlja upravljala pandemijom koronavirusa i smrtnosti velikog broja ljudi, ali razgovoru o otvaranju granice su u tijeku.

Mađarska je ranije ukinula ograničenja na svojim granicama sa Austrijom, Slovačkom i Slovenijom.

Poslije tri mjeseca, Poljska je tijekom vikenda ponovo otvorila granice sa svim susjedima u Europskoj uniji. Na rijeci Odri, koja dijeli gradove Frankfurt i Slubice na njemačko-poljskoj granici, gradonačelnici su uz šampanjac proslavili ovaj događaj, što govori o značaju koji Šengenski sustav kretanja bez granica ima za građane.

Za Zapadni Balkan i dalje su na snazi ograničenja i ostaju najvjerovatnije do 1. srpnja.

Njemačka je prije nekoliko dana u paket 160 zemalja za koje svojim građanima ne preporučuje putovanja uvrstila i zemlje Balkana. Dobra vijest je da je Europska komisija nakon toga predložila svim zemljama Šengen zone da od 1. srpnja otvore svoje granice za balkanske zemlje.

Očekuje se da Njemačka do srijede, kada je redovna sjednica vlade, donese takvu odluku ili bar odluku kojom će se postupno otvarati granice.