Europom se šire opasni stršljeni

stršljen, Torino, azijski stršljen, dva smrtna ishoda, stršljen, preminuo, Preminuo od anafilaktičkog šoka
Stručnjaci smatraju zabrinjavajućim što se primjerak te, za Europu neuobičajene vrste stršljena, pojavio u Torinu, a uzimajući u obzir ne tako veliku udaljenost, razloga za strah ipak ima.

- Iako je mala vjerojatnost da se masovno presele k nama i to zbog Alpa, postoji mogućnost njihova prijenosa putem pošiljaka. Na taj način su i iz Kine došli u Europu i to putem pošiljke porculana gdje su se zavukli. Riječ je o nimalo bezopasnoj, invazivnoj vrsti stršljena, predatorima čije istrebljenje, ako bi do masovne pojave došlo, treba rješavati na državnoj razini - upozorava dr. sc. Višnja Prus, pročelnica Kliničkog odjela za imunologiju KBC-a Osijek.

Lani je od srpnja do listopada u Kini od uboda azijskoga stršljena umrlo četrdesetak osoba, dok je zabilježeno oko 1.600 uboda, a azijski stršljen dnevno preleti i do 100 kilometara. Dodatan problem je taj što azijski stršljen, pojašnjava dr. Prus, i kad ugiba luči hormone te upozorava ostale jedinke da je napadnut te je moguće da pozove i cijeli roj. Inače, riječ je o vrsti veličine palca, mnogo većeg od stršljena kakvi se nalaze u našim krajevima i imaju veći spremnik otrova koji može izazvati zatajenje bubrega i drugih organa. Problem je u tome što nastradati mogu i osobe koje nisu alergične na ubode takvih vrsta kukaca.

- Dođe li do pojavljivanja azijskoga stršljena, to nije posao pojedinca, da se pozabavi time, nego službi koje se bave dezinsekcijom i društva uopće. No, smatram da ne treba stvarati paniku, iako je u prirodi potreban oprez općenito radi uboda stršljena i kakvog poznamo. Prošle su godine zbog uboda stršljena zabilježena dva smrtna ishoda u Hrvatskoj, a uobičajeno je da se oni koji se jave zbrinu putem Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, odnosno urgentnog trakta KBC-a, ili Jedinice intenzivnog liječenja.


ŠESTERO UMRLIH U FRANCUSKOJ

U Kini je od uboda azijskog stršljena preminula 41, a ozlijeđeno najmanje 1.650 osoba. Riječ je o vrsti koja može narasti i do četiri centimetra. Ima narančastu glavu s velikim crnim zubom kojim ruje, a pripadaju posebno otrovnoj porodici, odnosno najvećim stršljenima na svijetu. Koliko su opasni govori i to da se u borbu protiv stršljena u kineskoj provinciji Shaanxi uključila i policija te su uspjeli uništiti 710 košnica. U Francuskoj su se pojavili prije desetak godina i otad je zabilježeno šest smrtnih slučajeva.

glas-slavonije.hr