VELIKI KUKCI SNIMLJENI NA PLAŽI ''Nije riječ o azijskom stršljenu nego o mamutskoj osi''

osa plaža more
Slobodna Dalmacija

Opet na plaži u Splitu i okolici neočekivani gosti. Nakon morskih kornjača na Čiovu i Trogiru, na plaži Kaštelet kupači sumnjaju kako su vidjeli azijskog stršljena, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan Splićanin je poslao fotografije kukca Slobodnoj Dalmaciji uz opis: "Ne znam je li ovo već uobičajena pojava u Dalmaciji."

osa plaža more

Ima li razloga za zabrinutost s obzirom na to kako se već pisalo o ubojitosti ovih insekata novinari Slobodne su upitali diplomiranog inženjera biologije Tonija Žitka, voditelja Odsjeka dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

''Mislim da je to mamutska osa. Trebalo bi uzeti uzorak pa vidjeti. Mamutska osa je vrsta ose, manje opasna od običnih osa. Manje napadaju ljude, nisu opisane kao agresivne prema ljudima.

Ako vas ubode, vjerojatno bi došlo do reakcije, ali se s time nismo do sada susreli. Ljudima izgleda opasno, jer je velika, ali nije'', kazao je dipl. ing. Žitko i dodao kako ove vrste osa ima na Mediteranu i nisu previše brojne, jedino lokalno uz trule panjeve gdje parazitiraju na kornjašu jednorogu i polažu jaja, piše Slobodna Dalmacija.

osa plaža more