EU nabavlja oružje protiv dronova

Dron
AIAA

Policijske snage u EU uvest će u upotrebu oružje australijske proizvodnje protiv dronova koje će im pomoći da eliminiraju prijetnje po nacionalnu sigurnost. Takva tehnologija je zabranjena u SAD saveznim zakonom.

Prema okvirnom sporazumu kompanije DroneShield Limited i EU, DroneGun Tactical će biti 'uveden u razne policijske jedinice širom EU', priopćila je australijska kompanija.

Direktor komanije Oleg Vornik izvijestio je Euractiv da je sporazum sklopljen sa belgijskom policijom koja je raspisala tender u ime nacionalnih policija EU u sklopu šeme zajedničkih nabavki. U DronShieldu kažu da sporazumom nije precizirana minimalna količina pušaka koja će biti kupljena.

Kompanija se nada da će taj posao voditi novim ugovorima sa policijskim snagama EU u budućnosti i za druge proizvode, uključujući njihov prenosivi uređaj za otkrivanje dronova RfPatrol. DronGun Tactical, koji ima dizajn puške, nema dozvolu za prodaju u SAD, navodi se u priopćenju australijske kompanije.

Oružje funkcionira tako što emitira signale sa antene velike snage koji 'scrambluju' i tako onesposobljavaju komande za kontrolu drona. Većina dronova napadnuta tom tehnologijom će prekinuti let i pokušati sigurno sletjeti.

Inače, u srpnju će u EU stupiti na snagu novi propisi koji će omogućiti stvaranje jedinstvenog tržišta dronova u Europi sa visokim standardima sigurnosti. Po novim propisima će oni koji upravljaju dronom morati imati dozvolu nadležnih nacionalnih vlasti koja će im omogućiti da njime upravljaju i širom EU.

U travnju je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) dostavila Europskoj komisiji mišljenje o upotrebi i kontroli dronova u gradovima u EU i pozvala da se reguliraju bespilotne letjelice u zračnom prostoru kako bi se umanjili rizici u zraku i na zemlji.

"Sve veći broj operacija bespilotnih letjelica u europskom zračnom prostoru predstavlja pitanje sigurnosti i integracije zračnog prostora", navodi se u mišljenju i dodaje da je zbog toga potrebna jasna regulativa.

U preporuke Agencije uključeno je i uspostavljanje zajedničkog informacijskog sistema za razmjenu podataka između operatora dronova. Taj sistem će im pomoći da 'planiraju i izvode letove sigurno jer će točno znati gdje i kada je njihovim dronovima dozvoljeno da lete'.