ESKALACIJA SUKOBA Nuklearno naoružani Pakistanci upozorili Iran nakon raketnog napada

Raketa Javelin
Ilustracija

Pakistan je oštro osudio iranski zračni napad unutar svojih granica. U napadu je ubijeno i dvoje djece. Pakistan je to nazvao ‘neisprovociranom povredom njihovog zračnog prostora‘ te je najavio odmazdu, javlja CNN.

Iran je priopćio da je upotrijebio ‘precizne rakete i dronove‘ kako bi uništio dva uporišta sunitske militantne skupine Jaish al-Adl, u Iranu poznate kao Jaish al-Dhulm u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balučistan, javlja iranska novinska agencija Tasnim.

Do ovog je napada došlo nakon što je Iran lansirao rakete u sjevernom Iraku i Siriji u ponedjeljak. Posljednja je to eskalacija neprijateljstva na Bliskom istoku gdje izraelski rat u Gazi prijeti prerastanjem u širi regionalni sukob.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je u napadu na njihov teritorij ubijeno dvoje nedužne djece, a upozorili su Iran na ozbiljne posljedice.

''Još više zabrinjava što se ovo dogodilo unatoč postojanju nekoliko kanala komunikacije između Pakistana i Irana'', priopćilo je ministarstvo.

Sadržaj se učitava...

Nakon napada, nuklearno naoružani Pakistan je uložio oštru prosvjednu notu kod visokog dužnosnika u iranskom ministarstvu vanjskih poslova u Teheranu te rekao da će odgovornost za posljedice biti izravno na Iranu.

Militantna skupina Jaish al-Adl kasno sinoć je rekla da je iranska revolucionarna garda upotrijebila šest jurišnih bespilotnih letjelica i niz raketa te uništila dvije kuće u kojima su živjele žene i djeca njihovih boraca.

Poginule su djevojčice u dobi od osam i 12 godina, a najmanje četiri osobe su ozlijeđene. Meta udara je bila i džamija u blizini napadnutih kuća.

Jaish al-Adl ili Vojska pravde separatistička je militantna skupina koja djeluje s obje strane granice, a ranije je preuzela odgovornost za napade na iranske ciljeve. Njihov je cilj neovisnost iranskog Sistana i pokrajine Balučistan.