EKSTREMI Vrelina zahvatila Europu, dijelove Afrike i Amerike, a u Južnoj Koreji poplave

Južna Koreja poplava
EPA

Ekstremne vrućine zahvatile su jug Europe, ali i druge dijelove kontinenta. I u više dijelova SAD-a tijekom dana očekuje se rušenje temperaturnih rekorda. Talijanski meteorolozi kažu da će posebno biti na udaru Sardinija, gdje bi temperatura mogla dosegnuti 48 Celzijevih stupnjeva.

U nedjelju je za 16 gradova oglašen crveni alarm diljem zemlje, a očekuje se da će temperature doseći 36/37°C od Rima do Bologne i prije vrhunca toplinskog vala početkom sljedećeg tjedna. Talijanska vlada savjetovala je svima koji se nalaze u područjima obuhvaćenim crvenim alarmima da izbjegavaju izravnu boravak na otvorenom sredinom dana, te da vode posebnu brigu o starijim i ranjivim osobama.

Prema dnevniku 'Il Messaggero', dvojica nogometaša amatera u dobi od 48 i 51 godine umrla su u petak navečer, nakon što im je pozlilo, vjerojatno zbog vrućine, tijekom utakmica na jugu zemlje.

Talijanski meteorološki zavod strahuje od 'najintenzivnijeg toplinskog vala ljeta, ali i jednog od najintenzivnijih svih vremena'. Ni sjever poluotoka ne bi trebao biti pošteđen s 38°C koliko se očekuje u utorak u Milanu, prenosi HRT.

U Njemačkoj su najviše temperature u subotu izmjerene u bavarskom mjestu Möhrendorf-Kleinseebach (38,8 stupnjeva). Osim toga, u Berlinu je zabilježeno 35°C, a u Muenchenu 34°C., piše njemačka agencija dpa.

Najteže će biti od 19. do 23. srpnja, a vrućinu će osjetiti cijela južna Europa, ali i ostali krajevi. Takvo vrijeme pogoduje širenju šumskih požara. Na španjolskim Kanarskim otocima, već danima traje borba s vatrom na La Palmi. Do sada je evakuirano oko dvije tisuće ljudi.

U Francuskoj je ministar poljoprivrede Marc Fesneau u subotu bio žestoko kritiziran, jer je uvjeravao da su temperature 'prilično normalne za ljeto'. Reagirale su utjecajne ličnosti, poput stručnjaka za agroklimatologiju Sergea Zake. "Kada će naši političari shvatiti i prihvatiti izazove klimatskih promjena?", požalio se na Twitteru.

Grčka također pati zbog toplinskog vala, zbog čega su vlasti bile prisiljene zatvoriti atensku Akropolu tijekom najtoplijih sati u nedjelju treći dan zaredom, kada su temperature u zemlji dosezale preko 41°C. Temperature su u subotu premašile 40C na 87 mjernih stanica, prenijela je grčka novinska agencija ANA.

U Španjolskoj se očekuje novi val vrućine između ponedjeljka i srijede nakon kratkog predaha ovog vikenda na kraju tjedna u kojemu su temperature premašile 40°C u Andaluziji na jugu zemlje, kao i na Kanarskim otocima.

Sjeverna Afrika također je pogođena. U Maroku se novi toplinski val najavljuje do utorka, s temperaturama koje će varirati između 37 i 47°C u nekoliko pokrajina, prema Glavnoj upravi za meteorologiju (DGM).

U Aziji, nekoliko pokrajina u južnoj i jugoistočnoj Kini doživjet će visoke temperature tijekom vikenda, dosezati 35 do 40 C, prema Središnjem meteorološkom opservatoriju. Ponegdje na sjeverozapadu u nekim bi gradovima temperatura mogla prijeći i 40°C.

U Japanu su vlasti pozvale stanovništvo na oprez jer se očekuje da će temperature u nedjelju i ponedjeljak na istoku zemlje doseći 39°C.

S druge strane svijeta jug Sjedinjenih Država prži se na vrućini: deseci milijuna Amerikanaca, od Kalifornije do Teksasa, trpjeli su opasno visoke temperature za koje se očekuje da će dosegnuti vrhunac tijekom vikenda.

Timovi hitnih službi izvukli su danas pet tijela koja su bila zarobljena ispod tunela potopljenog jakim kišama u Južnoj Koreji, čime se broj poginulih u poplavama koje su posljedice olujnih kiša u toj zemlji popeo na 31, navodi HRT.

Ministarstvo unutarnjih poslova i sigurnosti ranije je priopćilo da je 26 ljudi umrlo, a 10 nestalo jer su obilne kiše izazvale klizišta i poplave diljem zemlje, a evakuacijom je obuhvaćeno 7540 ljudi.