DOMINACIJA U PORTUGALU Socijalisti će voditi državu u narednom razdoblju

portugal, Vlada, vlast, socijalizam

Vladajuća Socijalistička stranka (PS) premijera Antónia Coste osvojila je apsolutnu većinu na portugalskim parlamentarnim izborima s iznenađujuće jasnom razlikom, prema službenim rezultatima.

Prije objave konačnih rezultata Costa je rekao da je njegova Socijalistička stranka (PS) osigurala potpunu parlamentarnu većinu od 117-118 mjesta na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak Costa je obećao "dijalog" i uvjeravao da će "vladati za sve Portugalce".

"Apsolutna većina ne znači apsolutnu moć. To ne znači vladati sam. To je povećana odgovornost i znači vladati sa svim Portugalcima i za sve Portugalce", rekao je Costa u svom pobjedničkom govoru, a prenosi Hina.

Socijalistička stranka dobila je više od 41,6 posto glasova i time osvojila najmanje 117 mjesta u parlamentu od 230 članova, prema nacionalnoj izbornoj komisiji.

Prema kompliciranom izbornom sustavu, apsolutna većina parlamentarnih mjesta moguća je s oko 41 posto glasova.

Gotovo sve izborne ankete predvidjele su tijesnu pobjedu PS-a, očekujući da stranka neće dobiti apsolutnu većinu i da će Costa i dalje ovisiti o potpori manjih ljevičarskih stranaka.

Najveća oporbena stranka, konzervativni Socijalni demokrati (PSD) pod vodećim kandidatom Ruiom Riom, osvojili su samo 28 posto glasova, s manje od 1 posto glasova.

Costa, koji je na vlasti od 2015. vodio je dvije manjinske vlade s potporom manjih ljevičarskih stranaka. Na portugalskim zadnjim izborima u jesen 2019. njegova je stranka osvojila 36,3 posto glasova i 108 od ukupno 230 mjesta u parlamentu.

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa raspisao je nove izbore početkom studenoga pošto su u listopadu dva bivša saveznika Antonija Coste - komunisti i Lijevi blok - stali na stranu desnice kako bi odbili prijedlog proračuna manjinske vlade.

Za vrijeme izborne kampanje, Costa je obećao nastaviti prijašnju politiku: želi dalje promicati gospodarstvo, smanjiti društvene nejednakosti - i u isto vrijeme stabilizirati javne financije.