Devet zemalja EU ukinulo sve covid mjere za ulazak

Devet zemalja EU ukinulo sve covid mjere za ulazak
Ilustracija

Devet članica EU-a i Schengena u potpunosti je ukinulo covid mjere za ulazak u zemlju, jedan broj je ublažio režim ulaska, a ostatak zadržao mjere za određene kategorije putnika, proizilazi iz podataka portala Schengenvisainfo.

Prema tim podacima Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunjska, Slovenija i Švedska ukinule su sve mjere za sve putnike za ulazak u zemlju.

Češka, Letonija i Nizozemska su covid ograničenja za ulazak u zemlju ukinule samo za putnike iz zemalja EU-a i članica Europskog ekonomskog prostora (EEA), prenosi Al Jazeera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija, Belgija, Cipar, Estonija, Finska, Francuska, Hrvatska, Njemačka, Grčka, Litvanija, Malta, Portugal, Slovačka, Španjolska zadržale su covid mjere za ulazak u zemlju.

Tko želi ući u Austriju, na primjer, mora i dalje pokazati važeći certifikat o cijepljenju, preležanom covid-u ili negativan test. Ista pravila važe za ulazak u Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Njemačku…, prenosi Fena.

Cipar je, na primjer, još strožiji i na otok pušta, bez ikakvih ograničenja, cijepljene i osobe koje su preležale covid-19, dok ostali putnici, ako im je zemlja na tzv. zelenoj listi mogu ući sa negativnim testom, dok je za dolazak iz država sa crvene liste neophodan dodatni test.

Estonija je zadržala pravilo da samo cijepljeni i oni koji su preležali covid-19 mogu ući bez karantene u zemlju ili obaveze da se u njoj testiraju.