DESNICA U ZAMAHU Njemački AfD dobio prvog gradonačelnika u Saskoj

AfD Njemačka

Desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je u istočnoj njemačkoj saveznoj državi Saskoj-Anhalt prvi put pobijedila na izborima za gradonačelnika, a to joj je druga izborna pobjeda u tjedan dana. AfD je na Twitteru objavio da je to prvi izabrani njemački gradonačelnik iz AfD-a. Ranije je AfD do 2020. imao gradonačelnika u Burladingenu u južnoj državi Baden-Württemberg, no on je prešao u AfD nakon izbora.

Zastupnik AfD-a: Potpuno sam iznenađen

Danas u drugom krugu izbora u saveznoj državi Saskoj-Anhalt, zastupnik AfD-a u pokrajinskom parlamentu Hannes Loth pobijedio je nezavisnog kandidata Nilsa Naumanna i postao gradonačelnik gradića Raguhn-Jeßnitz. Loth (42) dobio je 51 posto glasova, dok je 31-godišnji Naumann je prema preliminarnim rezultatima izbora dobio 49 posto.

"Potpuno sam iznenađen i ekstatičan i želim zahvaliti svim glasačima", rekao je Loth, koji je bio zastupnik u parlamentu Saske-Anhalt od 2016. godine. Rekao je da je spreman raditi za one koji nisu glasali za njega. Njegova predizborna kampanja temeljila se isključivo na općinskim pitanjima - jačanju vatrogasne postrojbe, vrtićima i većem sudjelovanju građana.

Odaziv birača u gradu u okrugu Anhalt-Bitterfeld bio je 61.5 posto, prema službenim podacima. Pravo glasa imalo je oko 7800 ljudi. Prije samo tjedan dana, Robert Sesselmann postao je prvi AfD-ovupravitelj AfD-a u Njemačkoj kada je izabran u Sonnebergu u južnoj Tiringiji, državi koja je susjedna Saskoj-Anhalt na jugu i jednoj od šest koje su činile bivšu komunističku državu Istočnu Njemačku.

Izbor Sesselmanna dodatno je potaknuo raspravu o trenutnom usponu AfD-a, koji trenutno oko 20 posto potpore u anketama na razini cijele države.