DEMOGRAFSKI SLOM Ne vjenčaju se i nemaju djecu, žele obrazovanje i karijeru

kina, vjenčanje, natalitet, Demografija

Mlade Kineskinje žele se obrazovati i dati prednost svojim karijerama, trend je koji je uzbunio vlasti koje se bore s demografskom krizom.

"Početkom ovog mjeseca, kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je video koji podsjeća mlade Kineze rođene 2000. godine da sada konačno ispunjavaju uvjete za vjenčanje", priču donosi Guardian.

Hashtag se brzo pojavio na "popisu najtraženijih" Weibo vrućih tema, ali mnogi ga čitaju kao pokušaj vlade da izvrši pritisak na njih. “Tko se usuđuje vjenčati ovih dana? Zar ne trebamo zarađivati?" jedan korisnik je pitao. “Prestani mi zanovijetati!” rekao je drugi.

Prema kineskom zakonu, muškarci se mogu vjenčati s 22 godine, a žene s 20 godina. Mješoviti odgovor mladih Kineza na poruku državnih medija došao je u trenutku kada se zemlja suočava s onim što su neki analitičari opisali kao "demografsku tempiranu bombu". Prošlog je tjedna kineska vlada izvijestila da je njezina stopa rasta stanovništva pala na najnižu razinu od 61 godine, s tim da je broj rođenih jedva nadmašio broj umrlih 2021., unatoč naporima da se kineski parovi potaknu da rađaju u posljednjih nekoliko godina.

"Stav mladih Kineza prema braku predstavlja veliku prijetnju naporima Pekinga da promijeni nadolazeću demografsku krizu", rekao je Liu Ye, viši predavač na King's Collegeu Lau China Institute u Londonu. “U kombinaciji s višom razinom obrazovanja i ekonomskim boljim, ovo će postati veća glavobolja u godinama koje dolaze.”

Sve veći broj mladih ljudi u istočnoazijskim društvima odgađa svoj brak jer regija postaje prosperitetnija. Ipak, u urbanoj Kini ova je promjena bila posebno brza, rekao je Wang Feng, profesor sociologa na kalifornijskom sveučilištu Irvine. Uspoređujući podatke kineskog popisa stanovništva 1990. i 2015., Wang je rekao da je udio nikad udatih Kineskinja u kasnim 20-ima porastao za osam puta u razdoblju od 25 godina.

Podaci popisa stanovništva iz 2000. i 2010. pokazuju da su fakultetski obrazovani mladi Kinezi između 25 i 29 godina najvjerojatnije sami. A posebno žene u razvijenim kineskim gradovima imaju manje ambicija udati se.

Vicky Liu, koja je iz sjevernog Tianjina i rođena je 1997., jedna je od tih mladih Kineskinja. Rekla je da su joj roditelji počeli dogovarati spojeve naslijepo čim je prošle godine diplomirala u Engleskoj. “Ali ja sam odrasla žena. Želim karijeru i dobar krug prijatelja. Samo ne želim biti prerano vezana za obiteljski život.”

Taj je stav dodatno uznemirio vlasti jer je pad rasta stanovništva posljednjih godina sve očitiji. Kako bi preokrenuo trend, Peking je 2015. ukinuo desetljećima dugu politiku jednog djeteta, a u svibnju prošle godine uveo je politiku troje djece. Jedan ekonomist, Ren Zeping, čak je predložio da bi vlada trebala tiskati više novca za financiranje baby booma (Renu je zabranjeno objavljivanje na društvenim mrežama nakon ovog komentara).

Ali Liu je rekao da su te politike "muške" i da su "isključene" od stvarnosti s kojom se danas suočava kineska generacija Z. “Ono što žele je bolja budućnost karijere, prilika da imaju karijera i obitelj, kao i samoostvarenje. Bez njih, teško ih je uvjeriti da prvo imaju bebe”, rekla je.

To je osobito slučaj s mladim Kineskinjama, dodao je Liu. “Generacija Z Kineskinje imaju više obrazovanja od prethodnih generacija. Vjerojatnije je da će dati prednost svojoj karijeri umjesto da se vjenčaju nakon sveučilišnog obrazovanja.”

Wang se složio i rekao da su u stvarnosti kineske žene “ozbiljno nedovoljno zastupljene” u političkoj i ekonomskoj moći. “Kina ima dug put do stvaranja rodno pravednijeg društva. No, ovdje je poteškoća u tome što se to ne može postići jednostavno putem državnog izdavanja političkih dokumenata.”

Ipak, Yi Fuxian sa Sveučilišta Wisconsin-Madison, također autor knjige Big Country with an Empty Nest, rekao je da još uvijek postoji nešto opipljivo što vlada može učiniti da barem ublaži situaciju. “Na primjer, prilike za zaposlenje za mlade Kineze i pomoć oko troškova života – posebice troškova imovine. Vlada bi također trebala olakšati mladim parovima odgajanje djece.”

Što se tiče Liua, ima više toga. “Logika mojih roditelja je da kao žena nemam previše vremena da pronađem idealnog muža. Za njih se moram udati, zatrudnjeti i što prije postati majka. Kineski roditelji jednostavno neće prihvatiti da njihove kćeri ostanu same predugo.”