ČEKA LI HERCEGOVINU ISTA SUDBINA? Češka morala zatvoriti svoje solarne elektrane tijekom Uskrsa

Solari

Češka energetska kompanija bila je primorana isključiti stotine solarnih panela nakon što su proizveli više energije nego što je mreža mogla podnijeti. U Češkoj je u ponedjeljak zbog uskršnjih praznika bila mala potrošnja električne energije. Ali sunčano vrijeme značilo je da su solarne elektrane u zemlji proizvele ogroman val energije. Da bi zaštitila mrežu, državno poduzeće ČEPS ih je isključilo. 

Gašenje je dokaz neadekvatnog sustava za skladištenje električne energije u zemlji, rekao je Jan Krčmar, izvršni direktor Češke solarne asocijacije. "Ono što već dugo pričamo je dokazano. Češka Republika nije spremna za bum obnovljivih izvora jer postoji potpuni nedostatak skladišnih kapaciteta", rekao je on za češku novinsku agenciju Seznam Zpravi.

Pa zašto je kompanija morala da isključi struju?

Tijekom sunčanog vremena, solarni paneli često mogu proizvesti više energije nego što mreža, prenosna mreža kroz koju se struja kreće, može da iskoristi. Ako se ova energija ne može nigdje uskladištiti, to uzrokuje nestabilnost u mreži, oštećujući električnu opremu. U ekstremnim situacijama, ove turbulencije napona mogu dovesti do nestanka struje.

Da bi spriječio potencijalnu štetu, ČEPS je u ponedjeljak isključio elektrane ukupne snage oko 400 MV, odnosno oko šestine ukupnog kapaciteta solarne energije u zemlji. "ČEPS je odlučio aktivirati plan smanjenja nakon iscrpljivanja uobičajenih operativnih mjera za kontrolu elektroenergetskog sustava", rekla je glasnogovornica ČEPS-a Hana Klimova.

Obično zemlja šalje višak energije u susjedne zemlje - ali to u ponedeljak nije bilo moguće. "Sve zemlje osim Danske, Portugala i Slovenije bile su u suficitu", rekla je Klimova. Vjetar i solarna energija proizveli su 12 posto globalne električne energije 2022. godine, što je rekord svih vremena. Prošle godine, solarna energija je bila najbrže rastući izvor električne energije 18. godinu zaredom, porastao je za 24 posto u odnosu na 2021.

EU prednjači u ovoj trci. U 2022. vjetar i solarna energija proizveli su petinu električne energije u EU - prvi put da su čisti izvori energije proizveli više električne energije od fosilnog plina. Ali događaji poput gašenja u Češkoj pokazuju potrebu za ulaganjem u kapacitete za skladištenje ove čiste energije.

Postoji mnogo načina za čuvanje energije za kasniju upotrebu. Često se koriste kemijske baterije, kao i "gravitacijske baterije" koje koriste višak energije proizvedene iz obnovljivih izvora za podizanje težine. Kada je u mreži ponestalo energije, težina se smanjuje - pokreće generator dok se strmoglavi.