VIDEO  Brod koji je blokirao Sueski kanal napokon pomaknut i plovi

Brod koji je blokirao Sueski kanal napokon pomaknut i plovi
Maxal

Ogromni brod koji je gotovo tjedan dana blokirao Sueski kanal pomaknut je u ponedjeljak rano ujutro, piše Reuters. Brod je uspješno pomaknut u 4:30 sati ujutro, a od tada se radi na njegovom osiguranju.

Tvrtka za pomorske usluge Inchcape također je izvijestila da je brod Ever Given, dio Ever Green flote, oslobođen, javlja BBC. VesselFinder, stranica koja se bavi praćenjem brodova, promijenila je status ovog broda napisavši da je brod “na putu”. Odnosno, više ne stoji na mjestu.

Ever Given je dugačak 400 metara, a dijagonalno je blokirao Sueski kanal u pomalo bizarnoj nesreći prošlog utorka. Tada kreće velika akcija micanja broda, a u kojoj su sudjelovali drugi brodovi i bageri koji su kopali pjesak na obali ne bi li tako oslobodili brod.  Jučer je postignut prvi značajniji uspjeh kad je brod malo pomaknut te je ispod njega počela teći voda. Cijeli brod je pomaknut nekih 12 sati kasnije, tijekom noći. U međuvremenu, pred Sueskim kanalom se stvorio ogroman čep. Stotine brodova čekalo je prolaz, dok je dio njih otišao zaobilaznim putem oko Afrike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 12 posto svjetske trgovine prolazi kanalom dugim 193 kilometara koji povezuje Sredozemlje i Crveno more i predstavlja najkraći put od Azije do Europe. Prema tvrtki Lloyd's List zastoj u kanalu onemogućava u svakom satu prolazak robe vrijedne 400 milijuna dolara.