BRITANSKI I AMERIČKI IZVORI Da je Wagner nastavio prema Moskvi, članovi obitelji njihovih vođa bili bi eliminirani

prigožin,Rusija,ukrajina,agenti

Ruski agenti prijetili su obiteljima vođa Wagner grupe, što je natjeralo Jevgenija Prigožina da odustane od svojeg napada na Moskvu, tvrde britanski izvori iz službi sigurnosti.

Također se procjenjuje da je plaćenička snaga raspolagala sa samo 8.000 boraca umjesto sa 25.000 koliko su tvrdili, te da bi se suočila s sigurnim porazom u bilo kakvom pokušaju zauzimanja ruske prijestolnice.

Prema saznanjima podijeljenima s The Telegraphom, Vladimir Putin će sada pokušati asimilirati vojnike Wagner grupe u rusku vojsku i eliminirati njihove bivše vođe.

Zašto je Prigožin naglo obustavio prodor prema Moskvi?

Analiza pruža tragove o misteriju zašto je Prigožin, vođa Wagner grupe, odustao od pobune i marša na Moskvu u subotu, samo nekoliko sati prije nego što je stigao do prijestolnice.

prigožin,Rusija,ukrajina,agenti

Još uvijek postoji nagađanje o kakvom je formalnom dogovoru riječ, ako ga je uopće bilo. Kremlj je u subotu izjavio da će Prigožin otići u Bjelorusiju u zamjenu za pomilovanje od optužbi za veleizdaju. Prigožin se nije oglasio u vezi s tim prijedlogom. Također je nejasno je li Sergej Šojgu, ruski ministar obrane, spreman biti razriješen dužnosti ili otpušten, kako je zahtijevao Prigožin.

prigožin,Rusija,ukrajina,agenti
Sergej Šojgu

Ruski zastupnik Andrej Guruljov, istaknuti kremljski propagandist, izjavio je u nedjelju da ne postoji druga opcija osim da Prigožin i druga istaknuta osoba iz Wagner grupe budu pogubljeni.

Putin nije viđen u javnosti od subotnjeg obraćanja naciji, ali u nedjelju je na državnoj televiziji prikazan njegov prethodno snimljeni intervju snimljen ranije tijekom tjedna.

U intervjuu je Putin izrazio povjerenje u ostvarivanje planova za ono što i dalje naziva "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Britanci i Amerikanci tvrde kako su znali za vojni udar danima ranije

Izvješća su objavljena da su Sjedinjene Američke Države bile svjesne mogućeg ustanka Wagner grupe nekoliko dana prije nego se dogodio, a The Washington Post citira dužnosnika koji je rekao da su "nešto naslutili".

Ljudi u Washingtonu, DC, navodno su postali zabrinuti da bi Putin mogao izgubiti kontrolu nad svojim nuklearnim arsenalom ako bi bio izveden puni puč protiv Kremlja.

Rusko ministarstvo obrane izjavilo je da je Ukrajina iskoristila kaos koji je izazvao Prigožinov pokušaj puča kako bi pojačala napade oko Bakhmuta u Donbasu. Ukrajinska vojska je izvijestila da je zauzela teritorij.

"Kaotična situacija iza neprijateljskih linija djeluje u našem interesu", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba.

Situacija u Rusiji pomogla braniteljima u Ukrajini

Britansko ministarstvo obrane također je izjavilo da je Ukrajina u posljednjih nekoliko dana pojačala napade i usavršila taktiku protiv "dobro pripremljenih" ruskih obrana.

"Ukrajinske jedinice postupno, ali sigurno, postižu taktički napredak na ključnim područjima", navodi se u jutarnjoj obavještajnoj bilješci.

Ukrajina je pokrenula svoj dugo najavljivani protunapad protiv ruske prve linije prije otprilike tri tjedna, ali napredak je bio spor.

Analitičari su rekli da je ometanje Prigožinovog pokušaja puča moglo oslabiti rusku prvu liniju.

Kremlj nije povukao nikakve jedinice iz Ukrajine kako bi se obranio od boraca Wagner grupe, ali Prigožin je pozvao redovne vojnike da dezertiraju.

'Pa to postavlja duboka pitanja'

U nedjelju je američki državni tajnik Antony Blinken izjavio da je oružani ustanak u Rusiji otkrio "prave pukotine" u Putinovoj vlasti nakon što je prisiljen na amnestiju.

Blinken je za CBS News rekao da taj razvoj događaj označava "izravan izazov Putinovoj vlasti. Pa to postavlja duboka pitanja, to pokazuje prave pukotine".

Utjecaj pobune Wagner grupe na bojištu u Ukrajini tek treba vidjeti. Ukrajina je izvijestila o novim uspjesima u svojem protunapadu tijekom vikenda.

Kremlj je izjavio da će vojnici iz Wagner grupe koji nisu sudjelovali u puču biti primljeni u ruske obrambene snage, tvrdeći da oni koji nisu sudjelovali više neće biti procesuirani. U međuvremenu, članovi ruske zatvorske vojske izrekli su prijetnje protiv Prigožina, tvrdeći da ih je izdao napuštajući pokušaj puča u Kremlju.

Video objavljen na internetu od strane zatvorenika-boraca optužuje Prigožina za "kukavičluk", tvrdeći da su njegovi pristaše bili "izigrani" i sada se suočavaju s osvetom.

Jedan od vojnika iz Storm-Z jedinice  kaže da je Prigožin "sve obećao" njima, a onda "okrenuo volan u drugom smjeru".