BRITANCI TVRDE Rusi ušli u središte Bahmuta. Dio svjetskih lidera poziva na pregovore

Ukrajina ruševina vojnik i vatrogasac
AP

U očekivanju ukrajinske ofenzive, nastavljaju se ulične borbe u Bahmutu. Britanski obavještajci tvrde da su ruske snage vrlo vjerojatno ušle u središte grada, prenosi HRT.

Istodobno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da vrijeme pravih borbi tek dolazi, ali da će ta bitka biti odlučujuća jer ruska strana nema snage zadržati najavljenu ukrajinsku ofenzivu.

Na istoku Ukrajine, svi najavljuju i očekuju proljetnu ofenzivu. Uvjeti za život odavno nisu normalni - ono malo stanovništva što je ostalo svakodnevno se suočava s ruskim granatama i nada da će uskoro biti pomaka na bojištu koji bi omogućili kakav-takav mir.

"Od svibnja prošle godine u gradu nema tekuće vode, nema plina, stalna je nestašica struje, a telefoni i mobiteli gotovo uopće ne rade. Nema ničega, i tako već gotovo godinu dana", kaže čelnik lokalne vlasti u Siversku Aleksej Pivovarov.

Siversk je na rubu crte razdvajanja. I iako ukrajinski izvori stalno javljaju o novim ruskim napadima, s druge strane bojišnice agencije izvještavaju o sve jačim i brojnijim ukrajinskim napadima. Čini se da vojna pomoć, koja stiže u Kijev, stvara ozbiljne probleme pobunjenim separatistima.

"Poštovanje i red u međunarodne odnose vratit će se tek kada se ukrajinska zastava ponovno zavijori na Krimu i kada cijela Ukrajina bude slobodna", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u redovitom večernjem obraćanju.

A u svijetu se sve više govori o pregovorima i miru. Rat predugo traje i ima negativan utjecaj na cijeli međunarodni poredak. Pa ne iznenađuju inicijative s druge strane svijeta, iz Brazila.

Svi moramo sudjelovati u pregovorima, Kina, Brazil, Indonezija, Indija. Hajdemo razgovarati s Putinom, sa Zelenskim. Razgovarajmo s Bidenom. Hajdemo pokazati da postoji grupa ljudi, koja nešto znači, a da se ne slaže s ovim ratom, poručio je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

I doista, čini se da je sve više onih koji traže mirno rješenje, odnosno pregovore između Moskve i Kijeva, objavio je HRT. No, s druge strane većina zapadnih zemalja i dalje šalje oružje u Ukrajinu, a Rusija svakodnevno prijeti nekom od svojih zapadnih susjeda.