BOŽIĆ JE Putin naredio privremeni prekid vatre, Ukrajina odbila

Vladimir Putin, rat u ukrajini, Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Vladimir Putin, emanuel macron, rat u ukrajini, Vladimir Putin, primirje, prekid vatre
Itar-tass News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je za petak i subotu privremeni prekid vatre u Ukrajini povodom obilježavanja pravoslavnog Božića, prenosi Bloomberg. Za sada na taj potez nema odgovora ukrajinskih dužnosnika. Putin je takvu naredbu izdao ministru obrane Sergeju Šojguu, kako prenosi Sky News.

Ruska vojska pridržavat će se 36-satnog prekida vatre u Ukrajini od podneva 6. siječnja do ponoći 7. siječnja. Mnogi pravoslavci, uključujući one koji žive u Rusiji i Ukrajini, slave Božić 6. i 7. siječnja.

Službeno priopćenje Kremlja objavljeno na aplikaciji Telegram glasi:

"Upute predsjednika Ruske Federacije Oružanim snagama Ruske Federacije. Uzimajući u obzir apel Njegove Svetosti Patrijarha Kirila, nalažem ministru obrane Ruske Federacije da od 12:00 sati 6. siječnja 2023. do 24:00 sata 7. siječnja 2023. uvede prekid vatre duž cijele crte dodira između stranke u Ukrajini. Na temelju činjenice da veliki broj građana koji ispovijedaju pravoslavlje živi u područjima borbenih dejstava, pozivamo ukrajinsku stranu da proglasi prekid vatre i omogući im da prisustvuju bogoslužju na Badnjak, kao i na Dan rođenja Hristovog. Krista".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije u četvrtak je pozvao Putina da raspiše jednostrani prekid vatre u Ukrajini, dok se Moskva drži svog stava da Kijev prvo treba popustiti. To je prvi put da je Erdogan, važan Putinov saveznik, pozvao ruskog predsjednika da njegove snage obustave borbe bez obveze Ukrajine da će učiniti isto.

Ukrajina odbacila prekid vatre: ‘Primirje tek kad napustite naš teritorij‘

Mikhajlo Podoljak, viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, odbacio je poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina na privremeni prekid vatre tijekom obilježavanja pravoslavnog Božića, prenosi Guardian.

Kremlj je ranije priopćio da je Putin naredio svom ministru obrane Sergeju Šojguu da uvede 36-satno primirje duž cijele crte dodira u Ukrajini od sutra u podne do ponoći 7. siječnja.

Ukrajina "ne napada strane teritorije i ne ubija civile" i "uništava samo pripadnike okupacijske vojske na svom teritoriju", napisao je Podoljak na Twitteru.

Rekao je da će "privremeno primirje" biti moguće tek kada Rusija napusti teritorij koji je okupirala u Ukrajini.

On je, kako piše Bloomberg, sugerirao da ponuda predstavlja "licemjerje", a ranije je odbacio prijedlog Patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila o prekidu vatre kao “ciničnu zamku i element propagande”.