BOSANAC U ITALIJI 10 godina zlostavljanja presudilo je dvostrukim ubojstvom i samoubojstvom

Zlatan Vasiljević Lidija Miljković ubojstvo Italija
Ansa

Zlatan Vasiljević (42),koji je porijeklom iz BiH, a koji je u srijedu u Vicenzi ubio bivšu ženu Lidiju Miljković (42), porijeklom sa juga Srbije, i sadašnju djevojku, Venecuelanku Gabrielu Serano (36), pa izvršio samoubojstvo, više od 10 godina je brutalno zlostavljao suprugu, prema kojoj je ispoljavao neviđenu agresiju, bijes i mržnju, navode talijanski mediji.

Kako dodaju, ubijena Lidija je godinama trpjela premlaćivanje, prijetnje i maltretiranje, a istu sudbinu doživjela je i Zlatanova druga partnerica Gabriela, koja ga je također zbog toga ostavila.

Iako je Vasiljević od 2011. mučio suprugu, i to pred njihovo dvoje maloljetne djece, nadležni su ipak procijenili 'da se on rehabilitirao' i da je 'dobar čovjek', prenosi kurir.rs pisanje talijanskih medija.

"U 2019. godini je ženu toliko pretukao da joj je slomio lobanju, pa se ona danima borila za život u bolnici. Nakon tog jezivog nasilja on je bio osuđen na godinu dana i šest mjeseci zatvora. I prije tog prebijanja, Lidija ga je nekoliko puta prijavljivala policiji za prijetnje i ugrožavanje sigurnosti", navode tamošnji mediji.

Nemanja Miljković, brat ubijene Lidije, rekao je za talijanski portal IGV da su problemi sa Zlatanom trajali godinama i da su tamošnji nadležni organi zakazali u slučaju nasilja nad njegovom sestrom.

Sudac je tijekom postupka protiv Vasiljevića njega okarakterizirao na sljedeći način:

"Vasiljević je pokazao upornost, uz zloupotrebu alkohola, i nemogućnost ili nespremnost da se kontrolira, čak i u prisustvu maloljetne djece, da kontinuirano uznemirava ženu. Postoji velika vjerovatnoća da će Vasiljević ponoviti nasilje, tim prije jer je izbacio ženu iz obiteljske kuće, ali i zato što pokazuje sklonosti ka kontroli i prijevarama. Njegovo ponašanje moglo bi, po svoj prilici, dovesti do eskalacije i tragičnih posljedica".

Talijanska ministrica pravde Marta Cartabia zatražila je od nadležnih da pokrenu istragu kako bi se utvrdilo zbog čega je Vasiljević bio na slobodi, tj. koja je institucija napravila propust. Izricanje presude, koje je trebalo biti u travnju, odloženo je za rujan. Obitelj smatra da je sporost institucija dovela do tragičnog ishoda, jer da je presuda donijeta u travnju, zločin bi možda bio izbjegnut.

Uprkos ovakvoj ocjeni, socijalne službe i druge nadležne institucije počele su zbližavati Vasiljevića sa djecom, koja su bila primorana da godinama gledaju kako im majka trpi nasilje, smatrajući da se on popravio.

"Procijenili su da se on u razdoblju od 17. svibnja 2019. do 6. srpnja 2020. izliječio od alkoholizma i data mu je pozitivna ocjena. Okarakteriziran je kao bivši nasilnik, koji je sada dobar i nije sklon činjenju novih kaznenih djela. Zato je i starateljstvo nad djecom od 13 i 16 godina dodijeljeno i njemu i majci, a ne samo majci, kako je to prvobitno bilo", navode mediji.