BORRELL Europska unija nije završen projekt

Josep Borrell
AFP

Visoki predstavnik Europske unije (EU) i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell povodom Dana Europe ocijenio je da Europska unija nije završen projekt i da se susreće sa velikim brojem problema.

Ti problemi se, ističe, moraju rješavati, ali  EU nije slaba. "Naprotiv, svaki dan postaje sve jača", ocjenjuje Borrell.

Smatra da je odgovor EU na pandemiju ukazao apsolutno na nužnost Unije u očima svih. Također, uvjeren je da je EU potrebnija nego ikad, iako je izgrađen trajan mir između Europljana.

"Ipak, isuviše je lako puhati u pepeo vatre za koju se vjeruje da je ugašena, i opet je zapaliti. Ali postigli smo mir između nas, u svijetu koji je sve komplikovaniji i opasniji. U takvom svijetu, malo je nas Europljana, i svaka zemlja bi se teško sama izborila. Sada nam Europa treba pomoći da napredujemo u globalnom svijetu", rekao je Borrell.

Za njega Europa znači više prijateljstava i prilika, zajedničku borbu za zelenu planetu. Ali, vjeruje i da je Europa nekada svojim mladima nudila mnogo više ekonomske sigurnosti da postanu neovisni.

"Mislim da se to izgubilo, i to je nešto što bismo trebali vratiti. Uvjeren sam da će mlađe generacije znati kako dati novi poticaj Europi", rekao je Borell, priopćeno je iz Delegacije Europske unije u BiH.