Bjelorusija uvela embargo na proizvode iz Srbije

Market Bjelorusija
Ilustracija

Bjelorusija je uvela embargo na prehrambene proizvode iz Srbije, koju je uključila u proširenu listu zemalja koje podliježu embargu, koje je Minsk uveo kao odgovor na sankcije zapada.

Mjere će biti na snazi šest mjeseci, a tiču se proizvoda kao što su meso, mliječni proizvodi, voće, povrće i kuhinjska sol, orašasti plodovi, žive svinje... Hrana za bebe i prehrambeni suplementi će i dalje moći nesmetano stizati u Bjelorusiju, prenosi Srna.

U slučaju dalje negativne dinamike odnosa, lista zabranjenih proizvoda može se dopuniti, navodi se priopćenju. Vijeće ministarstva Bjelorusije odlučilo je da na listu zemalja protiv kojih je od 1. siječnja na snazi embargo za prehrambene proizvode doda, osim Srbije i Lihtenštajn.

Bjelorsuka vlada je priopćila da je donijela odluku s ciljem, kako je navela, 'da se osigura zaštita nacionalnih interesa Bjelorusije', prenosi 'Sputnik"'.

Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, kao i Island, Lihtenštajn i Norveška pridružile su se krajem prosinca prošle godine petom paketu sankcija EU protiv Belorusije.

Bjelorusija je 1. siječnja ove godine uvela embargo na uvoz širokog spektra prehrambenih proizvoda iz zemalja koje vode neprijateljsku politiku prema njoj. Zabrana se odnosi na niz proizvoda iz zemalja EU, SAD, Kanade, Norveške, Albanije, Islanda, Sjeverne Makedonije, Velike Britanije, Crne Gore, Švicarske.