FOTO/VIDEO  Bili smo na Sinjskoj alki u Austriji, čuvena viteška igra prvi put izvan granica Hrvatske

Sinjska alka Austrija
hercegovina.info

Sinjska alka, čuvena hrvatska viteška igra, ove godine je po prvi put, nakon 100 godina duge tradicije, prezentirana izvan granica Hrvatske i to u Austriji (Badenu) na povijesnom kasačkom trkalištu/Badener Trabrennbahn i paradi u predvorju dvorca Schönbrunn/Ehrenhof. 

Dugo planiranom događaju je nazočilo je stotine posjetitelja, a konačnu pobjedu je odnio Frano Talaja, pogađajući centar u zadnjem krugu, čime je osvojio sedam bodova. Ranije je o ovom trodnevnom događaju, koji je počeo 16. lipnja u Badenu, a završava se danas u Beču, govorio za austrijske medije Ivan Župa, tvorac same ideje, koji je kazao, između ostalog, da je ovaj događaj od velikog značaja za mnogobrojno hrvatsko iseljeništvo u Austriji, ali i sjajna prilika Austrijancima za upoznavanje s hrvatskom kulturom i tradicijom.

"Hrvatsku i Austriju vežu neraskidive veze, a Dani Sinjske alke idealna su prilika za promociju hrvatske kulture, povijesti i tradicije u Austriji. Sinjska alka će po prvi put u 100 godina (naime 1908. Sinjski akari su sudjelovali u kraljevskoj jubilarnoj povorci u Beču) biti prezentirana izvan granica Hrvatske i to u Austriji (Badenu) i to je samo po sebi veličanstvena stvar. To je i potvrda povijesnih veza Hrvatske i Austrije", kazao je tada Župa za Kroativ.hr.

Sinjska alka Austrija

Sinjska alka je 15. studenog 2010. upisana i na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi, a ustanovljena je još 1715. godine kao spomen na pobjedu Sinjana nad Osmanlijama i u zahvalu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, koja je prema predaji spasila Sinj i njegove branitelje. 

Za Hercegovina.info ovom prilikom govorila je jedna od zadovoljnih posjetiteljki, Maja Turajlija, koja je za ovaj poseban događaj imala samo riječi hvale.

"Cijela organizacija je sjajna i sretna sam jer sam dobila priliku da se na ovakav način zabavim sa svojim društvom. Svi smo prezadovoljni, imamo utisak da vrijeme leti. Gledali smo cijelu utrku i mogu reći da je veliko zadovoljstvo to što smo vidjeli trenutak kada je jedan od sudionika uspio pogoditi u sridu, čime je osvojio pobjedu. Ovo su trenuci za pamćenje, voljela bih da ima više ovakvih događanja. Ovakvim događajima čuvamo svoju povijest ", kazala je Turajlija za naš portal. 

U tijeku trodnevnog događaja, između ostalog, prikazan je koncert Gradske glazbe Sinj, prezentacija običaja i starih zanata s područja Cetinske krajine kroz radionice, smotra i sama utrka.

Sinjska alka Austrija

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem može sudjelovati najmanje 11 i najviše 17 alkara. Alkar, jahač na konju, u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m (tolerira se vrijeme do 12 sekunda) te kopljem pogoditi središte malog željeznoga kruga koji se zove alka. Visina alke je, 3,32 m, mjerena od njenog središta do zemlje. O postavljanju i točnoj visini brinu ‘namještač alke’ i njegov pomoćnik: namještač alke štapom dužine 3,22 m umiruje alku i istovremeno kontrolira njenu visinu, dok pomoćnik zateže uže o koje je alka obješena. Alkar s najvećim osvojenim brojem bodova postaje slavodobitnik, a svaki pogodak ‘u sridu’ slavi se, po pravilu, oglašavanjem limene glazbe i pucnjem iz ‘mačkula’ — starinskoga topa.

Inače, u ljeto 1818. godine na putu po Dalmaciji, Sinj je pohodio Franjo II, a u čast njemu mještani su priredili svečanu alku. Car je dobitnika nagradio briljantnim prstenjem vrijednim 800 forinta. Od toga, za Alku vrlo značajnoga ljeta, Beč je slavodobitnika nagrađivao sa 100 forinta. To je vjerojatno bio glavni poticaj daljnjemu očuvanju te viteške igre.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.