BIJELA KUĆA "Nisu izvanzemaljci, utvrdili smo što Kinezi rade"

Bijela kuća konferencija
AFP

Tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierrea i John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost, sazvali su konferenciju za novinare nakon što su američki borbeni avioni u manje od deset dana oborili četiri leteća objekta.

"Želim da američki narod ovo čuje baš iz Bijele kuće - nema naznaka o izvanzemaljcima - rekla je Pierrea na početku presice pa se nastavila šaliti: "Sviđao mi se film ‘E.T.‘, ali jednostavno ću ga ostaviti ondje gdje mu je mjesto", prenosi Jutarnji.

John Kirby rekao je kako SAD i dalje rade na "boljem razumijevanju" napora prikupljanja stranih obavještajnih podataka.

"Uspjeli smo utvrditi da Kina ima program koji je povezan uz Narodnu oslobodilačku vojsku, a u sklopu kojega balonima na velikim visinama prikuplja obavještajne podatke", izjavio je Kirby.

Kaže i kako su sporni kineski baloni dosad pružali "ograničene mogućnosti", ali bi u budućnosti, kako tehnologija bude napredovala, mogli postati "puno vrjedniji".

"Sjedinjene Države ne mogu definitivno identificirati rizike od tih balona, ​​ali morali smo biti vrlo oprezni i reagirati. Predstavljali su prijetnju civilnom komercijalnom zračnom prometu. I iako nemamo konkretan razlog za sumnju da su provodili nadzor bilo koje vrste, to nismo mogli isključiti", dodao je i zaključio kako su "misije vođene sigurno i uspješno".