Bez karantene za povratak iz Hrvatske u Njemačku pod jednim uvjetom

Njemačka granica
Spiegel

Najveći njemački i europski automobilski klub objavio je na svojim stranicama da je stanje u Hrvatskoj trenutno takvo da putnici-povratnici u Njemačku ne moraju u karantenu ako nisu sumnjivi na Covid-19, ali da broj novozaraženih u tjedan dana u Hrvatskoj ne smije biti veći od 2000.

„Povratnici iz Hrvatske trenutno ne moraju računati na karantenu. To (karantena, op.a.) ovisi o tome ako se povratnik vraća iz članice EU-a u kojem je broj novooboljelih u posljednjih sedam dana bio veći od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika“, naveo je ADAC u pregledu stanja u Hrvatskoj.

„Hrvatska trenutno stoji bitno ispod te granice“, prenosi Super Radio Munchen.

Kako Hrvatska prema stanju iz 2019. službeno ima tek nešto malo više od četiri milijuna stanovnika, to bi značilo da je granica za uvođenje karantene povratnicima iz Hrvatske u Njemačku broj novooboljelih u tjedan dana oko 2000. Njemačkoj je to prvenstveno bitno zbog velikog broja Nijemaca koji u Hrvatsku tradicionalno dolaze kao turisti.

ADAC konstatira da turisti iz Njemačke trenutno mogu putovati „bez dokazivanja konkretnih razloga“ putovanja, te da je „tranzit kroz Sloveniju i Austriju moguć bez problema“.
 

ADAC isto tako navodi da turisti pri ulasku u Hrvatsku moraju predati svoje osobne podatke i kontakt na koji ih se može dobiti u slučaju epidemiološki opravdanih stanja. Turiste se upozorava da, iako su hoteli i privatni smještaj, kao i kampovi, otvoreni, da moraju računati na određena ograničenja, odnosno na ograničenja u pristupu na plažama, te na sigurnosni razmak između ljudi.